Vijesti / Ostalo

predstavljen sruuk

U subotu ćemo svi dobiti istu SMS poruku na svoje mobitele, evo o čemu se radi

U subotu ćemo svi dobiti istu SMS poruku na svoje mobitele, evo o čemu se radi
Pixabay

SRUUK je jedinstveni alat, kojim će se po prvi puta u Hrvatskoj, porukama putem mobilnih telefona brzo i učinkovito moći obavijestiti građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je na predstavljanju Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) da će poruke upozorenja o kriznim situacijama uskoro moći primati svi korisnici mobitela na ugroženom području te strani korisnici u roamingu.

Božinović je pojasnio da je u pitanju inovativan projekt te je precizirao kako će građani dobiti SMS s obavijestima o tome da je u tijeku moguća krizna situacija, kao i sugestija što činiti u tim situacijama. ''Već smo naučili da je preventiva ključ, pogotovo ona usmjerena na zaštitu ljudi i imovine'', rekao je.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Slični sustavi, rekao je Božinović, već postoje u svijetu, a ovaj koji će se koristiti u Hrvatskoj je kombinacija nekoliko drugih. Razvijen je u skladu s europskim direktivama i u suradnji s Hrvatskom agencijom za telekomunikacije (HAKOM) kako ne bi došlo do neovlaštenog korištenja podataka.

Poruke će, objasnio je, biti anonimizirane što znači da nitko u državnom sustavu neće imati podatak kome su poruke upućene, a sustav će se prvi put testirati ove subote. ''Svi će dobiti testnu poruku'', dodao je, objasnivši da je izabrana subota jer je to dan kada se i inače testiraju sirene i sigurnosni sustavi.

Božinović je naglasio kako će tri operatera s nacionalnom koncesijom, Telemach, A1 i Hrvatski Telekom biti u poziciji testirati i vlastite mogućnosti te da je ovo prvi put da i oni u Hrvatskoj sudjeluju na takvom projektu.

Nadodao je da su poruke koje će se slati u slučaju krizne situacije spremne na devet stranih jezika i dobivat će ih i stranci koji se u tom trenutku zateknu u Hrvatskoj. Ne svi i odmah, ali se tome teži', kazao je Božinović, dodajući da je Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji sigurnost prioritet.


Izdvojeno

Reci što misliš!