Vijesti / Ostalo

NEPALSKA DIJASPORA

Nepalaca u Hrvatskoj sve je više, osnovali su i svoje udruženje: "U Nepalu smo radili za 150 eura..."

Nepalaca u Hrvatskoj sve je više, osnovali su i svoje udruženje:
RTL

Jučer su svoj Dan Republike slavili Nepalci, novi Hrvati. Možda ćemo za koju godinu s vikendima spajati i njihov dan jer Nepalaca ima sve više, a polako nam postaju jedna od najbrojnijih manjina. Više od sedam i pol tisuća trenutno ih radi u Hrvatskoj. Dostavljaju pizze, kuhaju ručak pa i popravljaju avione

Sunil, Durga, Surya, Suyan i Manoz - Nepalci u Zagrebu koji su pokrenuli svoje udruženje za dijasporu jer nakon Bošnjaka i Srba, Nepalci su najbrojniji strani radnici u Hrvatskoj, piše Danas.hr.

U nedjelju su slavili Dan Everesta pa je njih otprilike 700 prošetalo od zagrebačkog Glavnog kolodvora do Trga bana Josipa Jelačića u čast podvigu iz 1953. godine. Tada su nepalski Šerpa Tenzing Norgay i Novozelanđanin Edmund Hillary osvojili najviši vrh Himalaje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predsjednik Udruženja Nepalaca Surya Bahadur Thing pojasnio je da svake godine obilježavaju 29. svibnja.

"Ovdje smo se trebali prilagoditi jer Nepalci rade i slobodni su u nedjelju. Tako da smo slavlje organizirali jedan dan ranije i bila je to velika proslava", dodao je.

Njihov je cilj promovirati kulturu Nepala i okupiti sugrađane izvan zemlje. Već su poslali zahtjev za otvaranje konzulata u Hrvatskoj.

Član Udruženja Nepalaca Durga Adhikari rekao je da u Hrvatskoj pokušavaju nešto napraviti.

"Pokazat ćemo kako Nepalci žive svoje živote, kakva je kultura, kako izgleda nacionalna nošnja koju smo prije nosili", poručio je.

Nepal je zemlja u južnoj Aziji, točnije u centralnom dijelu Himalaja gdje živi oko 30 milijuna ljudi. Službeni je jezik nepalski, a valuta nepalski rupija. Hinduisti čine oko 80 posto stanovništva, a uglavnom se bave poljoprivredom. Korisne su to informacije jer su Nepalci naši sve brojniji sugrađani.

Član Udruženja Nepalaca Sujan Paudel kazao je da radnici iz Nepala ne mogu tamo pronaći posao.

"Ako i dobijemo posao, nemamo velike plaće. Minimalna plaća u Nepalu je između 100 i 150 eura. Ne možeš ništa s plaćom od 150 eura", dodao je.

Zato je Manoz u Hrvatskoj već dvije godine. Radi u skladištu, a živi u Buzinu.

"Prije Hrvatske sam radio u Katru devet godina, na istom radnom mjestu. To je moj posao, u tome sam dobar. Moje radno mjesto je super", zaključio je Manoj Maharjan, Nepalac u Zagrebu.

Nepalac Sunil Bam prije Zagreba bio je u Osijeku gdje je radio u pogonu za razdvajanje plastike, a sada čeka novu radnu dozvolu. Potrošio je dvije tisuće eura da bi uopće došao raditi u Hrvatsku.

"Nekada bih dobio plaću od 700 eura, a nekada 750 eura. Kada dobijemo plaću onda šaljemo preko banke doma", kazao je.

Radnici koji zbog veće plaće dolaze iz stranih zemalja često su eksploatirani: rade više nego što bi smjeli, za minimalac, oduzimaju im se dokumenti, a puno ih živi u neljudskim uvjetima.

Adhikari iz Udruženja Nepalaca ispričao je da bi radnici dolazili za plaću od 500 eura, a poslodavci su htjeli platiti manje.

"Saznao sam i da neke tvrtke ne plaćaju prekovremene sate, kao ni rad vikendom", dodao je.

Stranih radnika bit će sve više, živjet će u Hrvatskoj i Hrvatska treba paziti kako će im sačuvati radnička i sva druga prava.


Izdvojeno

Reci što misliš!