Vijesti / Ostalo

i to je po zakonu...

Zbog priziva savjesti u nekim ljekarnama ne žele prodavati kontracepcijske pilule, ali ni prezervative?

Zbog priziva savjesti u nekim ljekarnama ne žele prodavati kontracepcijske pilule, ali ni prezervative?
Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska ljekarnička komora izdala je naputak da je obavezno organizirati rad tako da korisnik dobije uslugu. Naveli su također da ljekarnici imaju pravo na priziv savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika

Kao što među liječnicima ima onih koji će se pozvati na priziv savjesti u pojedinim situacijama, čini se da ima i ljekarnika koji u apotekama neće prodati kontracepcijske pilule.

Među njima je i Jasna Ćurić, magistrica farmacije i predsjednica Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, koja je za Jutarnji list rekla da to pravo koristi već 14 godina koliko radi u privatnoj ljekarni. Ranije je radila u bolničkoj ljekarni u kojoj svoje pravo nije koristila.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rekla je da nikad zbog toga nije imala problema s kolegama i pacijentima. "Podržavam zaštitu ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Ne radi se o popularnosti stava, nego o obliku građanske odgovornosti i hrabrosti zauzeti se za dobro u skladu s osobnim uvjerenjima", rekla je Ćurić.

Ova magistrica farmacije u svojoj smjeni ne izdaje hitnu postkoitalnu kontracepciju (pilula za dan poslije) niti rutinsku hormonalnu kontracepciju, a kad dođe netko s tim receptom pozove kolegu.

Kako navodi Jutarnji list, neki od ljekarnika ne prodaju čak ni prezervative.

Hrvatska ljekarnička komora izdala je naputak da je obavezno organizirati rad tako da korisnik dobije uslugu. "Iako pojedini djelatnik (fizička osoba) ima pravo na priziv savjesti, ljekarna (pravna osoba) nema pravo na priziv i mora organizirati rad tako da korisniku može pružiti uslugu", naveli su.

Također, istaknuli su da ljekarnici imaju pravo na priziv savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika.

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!