Vijesti / Ostalo

S više od tisuću potpisa

Student pokrenuo peticiju protiv ograđivanja Studentske roštiljade, oglasili se organizatori

Student pokrenuo peticiju protiv ograđivanja Studentske roštiljade, oglasili se organizatori
Ivica Benić/SiB.hr

S druge strane, organizatori Studentske roštiljade tvrde kako je riječ o masovnom događaju na kojemu se okuplja više tisuća ljudi, stoga će ove godine biti ograđen zbog sigurnosti i sprječavanja unosa opasnih predmeta, stakla, zapaljivih tvari (benzin i sl.) te velike količine otpada

Na internetu je osvanula peticija protiv ograđivanja nadolazeće Studentske roštiljade, kao i zabrane unosa vlastitog pića na navedeni događaj. Peticiju je u dva dana potpisalo više od tisuću ljudi, a pokrenuo ju je Mate Šakić, student pete godine medicine nakon razgovora s nekolicinom svojih istomišljenika.

„Cijeli proces pokretanja peticije odvio se jako velikom brzinom. Tijekom prijepodneva grupom Menza - Dojave, Osijek počeli su kružiti različiti screenshotovi razgovora s organizatorima Studentske roštiljade koji su nedvosmisleno pojašnjavali kako će prostor Roštiljade biti ograđen te kako će biti zabranjen unos vlastitog pića. Nakon milijun razgovora o „nepoštenoj” Roštiljadi, do pokretanja peticije došlo je u poslijepodnevnim satima”, objašnjava Mate.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Studentska roštiljada tradicionalni je događaj koji se temelji na druženju, zabavi, pa i pristupačnom „iću i piću” s obzirom na studentski budžet. S obzirom na to, Mate smatra kako ograde i zabrane stvaraju odbojnost događaja prema studentima.

„Bilo je nužno studentima dati „megafon”, a peticija to stvarno jest. Svi ondje mogu pročitati mišljenja studenata i tu priče o pasivnim studentima padaju u vodu jer studenti imaju stav i znaju ga izraziti”, ističe.

S druge strane, organizatori Studentske roštiljade tvrde kako je riječ o masovnom događaju na kojemu se okuplja više tisuća ljudi, stoga će ove godine biti ograđen zbog sigurnosti i sprječavanja unosa opasnih predmeta, stakla, zapaljivih tvari (benzin i sl.) te velike količine otpada, na što su ih već bile upozoravale službe koje izdaju dozvolu za održavanje događaja i kontroliraju sigurnost njegove provedbe.

„Također, proteklih godina zbog lokacije održavanja uz Vukovarsku cestu koja ima ograničenje brzine kretanja vozila iznad standarda gradske vožnje, bilo je slučajeva pretrčavanja ceste te ugrožavanja sigurnosti posjetitelja i prometa iz neograđenog prostora uz prometnicu. Bilo je i slučajeva otuđenja inventara događaja poput klupa i stolova”, poručuju iz organizacije.

FOTO: Ivica Benić/SiB.hr

Kako bi se prevenirale neželjene situacije i kako bi događaj protekao u najboljem redu, parcela na kojoj se održava bit će ograđena i kontrolirat će se ulaz i unos stvari, tvrde organizatori. Također, ulaz će biti postavljen na strani suprotnoj od prometne ceste, odnosno iz smjera parkirališta ispred Fakulteta agrobiotehničkih znanosti. S obzirom na to da je riječ o događaju prilagođenom studentima, za vrijeme svih dnevnih aktivnosti bit će osigurana trgovina pića s jednakim, a ako ne i nižim cijenama u odnosu na one u maloprodajnim trgovinama.

„Pića će biti u plastičnoj ambalaži, prilagođenoj mjerama sigurnosti (primjerice, točeno će se pivo od 0,4 litre prodavati po cijeni od 1,10 eura, kao i gazirani i negazirani sokovi te voda u plastičnoj ambalaži od 0,5 litara). Naravno, sukladno mjerama, za vrijeme trajanja cijelog programa bit će dozvoljen unos plastične ambalaže zapremnine do dvije litre, tako da studenti svoju vodu, sokove, pivo i ostala pića za vlastite potrebe mogu unijeti bez ograničenja”, dodaju.

Ipak, za vrijeme trajanja večernjeg koncertnog programa cijene će pića, zbog visokih troškova organizacije i produkcije koncerta (tehnika, zaštitari, trošak rada studenata na šankovima i sl.), biti nešto veće, no još uvijek znatno niže od cijena na svim drugim događajima u gradu, kako bi bile prilagođene studentskom standardu. Točne će cijene, ističu organizatori, biti obznanjene uskoro, a ulaz je na cijelu manifestaciju, kao i uvijek, besplatan.

Studentska roštiljada 2022.
25. svibnja Zbog vremenskih neprilika odgađa se Studentska roštiljada, poznat novi datum kad stiže Grdović

„Nakon peticije ne mora se promijeniti ništa. Ograde i dalje mogu biti na svom mjestu, unos pića može biti zabranjen, ali to će itekako organizatori osjetiti na brojnosti sudionika Roštiljade, a to nije nikome u interesu. Ono čemu se nadamo jest razumijevanje organizatora prema velikom broju potpisnika, ukidanje ovih suludih zabrana i vraćanje one dobre, stare Roštiljade. Do službenih informacija i 25. svibnja imaju vremena. Znate kako Mladen kaže: Nije u šoldima sve!”, zaključuje Mate u ime svih potpisnika peticije.


Izdvojeno

Reci što misliš!