Vijesti / Ostalo

o prodaji oružja

Hrvati poludjeli za oružjem: Na streljanama gužve, kupuje se kao nikad, cijena pristupačna kao u Njemačkoj

Hrvati poludjeli za oružjem: Na streljanama gužve, kupuje se kao nikad, cijena pristupačna kao u Njemačkoj
Ilustracija (Duško Jaramaz/PIXSELL)

Dok se pištolj na internetu prodaje za 500 eura, puška, ili kalašnjikov koji je pronađe putem oglasa, se prodaje za 1.700 eura

Ispravan stav, punjenje pištolja, izbacivanje šaržera, sigurnosno rukovanje i pogađanje mete. To se sve uči prije nego uopće dobijete dozvolu za posjedovanje oružja, a u zadnjih je 15 mjeseci Rajko Radmilović, vlasnik civilne streljane, čak 700 puta učio nove članove o korištenju vatrenog oružja, piše Danas.hr.

Kako kaže, u njegovih 20 godina rada, nikad nije imao toliko novih članova koliko ih ima sada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Imamo cura, žena, sve više. Prvo dođu da ubiju tu znatiželju prema oružju, a onda ih mi naučimo pucati, pa žele oružje i u osobnom vlasništvu", objasnio nam je Radmilović.

U MUP-u su primijetili da sve više Hrvata podnosi zahtjeve za nabavu oružja.

Policijske statistike pokazuju da je u zadnje tri godine 60.000 ljudi tražilo dozvolu za oružjem. Uglavnom oružje traže lovci i strijelci.

Darko Vrabec iz trgovine za prodaju oružja rekao nam je da nema nešto posebno kod oružja što ih čini popularnim, osim nekih novh izbačenih modela, već je interes generalno porastao.

U trgovini oružja nam kažu da je ono i pojeftinilo. Nekada se odlazilo u Njemačku u kupovinu, a sada je cijena pristupačna i u Hrvatskoj što je jedan od razloga zašto je i interes za oružjem porastao.

Stručnjaci vjeruju da je ljude na kupovinu mogao potaknuti rat u Ukrajini, no oružje se ne može samo kupiti u trgovini.

Uz kuće, pse, vešmašine i druge stvari koje se mogu pronaći na Njuškalu, prodaje se i oružje. Dok se pištolj na internetu prodaje za 500 eura, puška, ili kalašnjikov koji je pronađe putem oglasa, se prodaje za 1.700 eura.

Prije takve kupnje policiji ste dužni prijaviti nabavu oružja. Morate imati potvrdu da pištolj ili pušku imate gdje čuvati na sigurnom i potvrdu od liječnika koja govori da ste sposobni s njime rukovati.

Kod nas je registrirano oko 300 tisuća komada oružja, no i dalje je u Hrvatskoj manji broj za razliku od Srbije ili SAD-a gdje je više oružja nego stanovnika.

"Ja koji pištolj imam u svrhu nošenja i korištenja u svrhu samoobrane, mogu oružje nositi na sebi, sa sobom i pripremljeno za upotrebu. No, međutim postoje određena zakonska ograničenja, gdje postoje određeni prostori koji istuču zabranu nošenja oružja, gdje se ja kao građanin moram javiti zaštitaru da sam naoružani građanin i moram to ostaviti na ulazu. Takvi prostori su recimo banke, policija i klubovi", rekao nam je Rajko Radmilović.


Izdvojeno

Reci što misliš!