o čemu se tu zapravo radi
Snimka na kojoj se pumpa sirovo meso postala viralna. Radi li se to kod nas i kakvo meso jedemo?
Sočan, crven i napunjen tko zna čime, komad mesa koji je digao Internet na noge. U opisu TikTok videa koji je postao viralni hit piše da u meso injekcijom ubacuju vodu, sol i aditive. Iz Centra za sigurnost hrane HAPIH-a objasnili su za RTL o čemu se zapravo radi
Mnogi se pitaju kakvo mi to meso jedemo nakon što se internetom proširio video komada mesa kojemu se injekcijama dodaje voda i sol kako bi bi meso dobilo na volumenu i sočnosti. 73 milijuna ljudi diljem svijeta pogledalo je snimku. Zanimalo nas je prolazi li i naše meso takve procese uljepšavanja, piše Danas.hr.
Sočan, crven i napunjen tko zna čime, komad mesa koji je digao Internet na noge. U opisu TikTok videa koji je postao viralni hit piše da u meso injekcijom ubacuju vodu, sol i aditive.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
Poljoprivredna zadruga TRS projektom je ostvarila adaptaciju proizvodno – poslovne zgrade te je kupljena moderna oprema za destilaciju, oprema za sušenje voća i povrća kao i za proizvodnju prirodnog goriva
-
lkotestom je u organizmu 27-godišnjaka očitana koncentracija alkohola u iznosu od 2,49 promila, dok je 38-godišnjak odbio alkotestiranje
-
Suočeni s alarmantnim porastom nasilja nad ženama opravdano se pitaju poduzima li država dovoljno da nas zaštiti i da adresira nasilje nad ženama
"Grozno, užas. U kakvom svijetu živimo zapravo se čovjek više ničem ni ne čudi", rekla je Branka iz Zagreba.
Ipak ne treba dizati paniku jer se radi o dobro poznatoj metodi obrade polutrajnih mesnih proizvoda u koje se stavlja salamura, kažu u Centru za sigurnost hrane. Lijepo možda nije, ali nije ni štetno, a i produljuje rok trajanja.
"To je takozvani pickl injektor i koristi se za vlažno
salamurenje mesa. To je potpuno dozvoljeno, postupak je koji se
već godinama koristi u mesnoj industriji. U toj salamuri se
nalaze određeni prehrambeni aditivi koji su dozvoljeni, koji se
prate, koji se kontroliraju i to se može konzumirati bez ikakve
bojazni", rekla je Brigita Hengel, stručna
savjetnica iz Centra za sigurnost hrane HAPIH-a.
Bez obzira na moguće pojedinačne ekscese, meso u Hrvatskoj dobre
je kvalitete, tvrde stručnjaci. Europska unija kontrolira sadržaj
mesa i ima puno strože zakone od SAD-a ili Australije.
"Antibiotici koji se u jednom Brazilu još uvijek u većoj mjeri upotrebljavaju pa u Americi su svojevremeno bili hormoni koji potiču rast i prirast itd.. Europa to zabranjuje i kontrolira", smatra Branko Bobetić, Croatiastočar.
A odakle je uopće meso koje jedemo?
Godišnje trošimo oko 415.000 tona mesa. Prošle smo godine proizveli 280.000 mesa i izvezli još 35.000 tona. Uvezli smo 170.000 tona. 60% mesa koje jedemo dolazi s naših farmi.
I to domaće meso, pogotovo ako ima markicu porijekla, najbolje je kvalitete.
"Naša veterinarsko sanitarna kontrola u klaonicama, a isto sanitarna i veterinarska kontrola na prodajnim mjestima mislim da je na jednoj, ja bi se usudio reći, i boljoj razini nego je to u ostatku Europe", dodao je Bobetić.
Ovaj komad svinjetine aditive i dodatke nije vidio, govori za RTL vlasnik mesnice u kojoj je prodaje samo domaće. Iako ne drži „tretiranu robu“, kao i svaki iskusni mesar zna prepoznati "meso s dodacima“.
"Vidi se da unutra ima naslage vode i vidi se da je jako crveno i
rozo. Znači nitritna sol je unutra koja je dala tu lijepu boju na
izgled", rekao je Miljenko Ćizmek, mesar.
A zašto se neki uopće odlučuju stavljati dodatke? Uz ljepši
izgled i dulji rok trajanja, glavni je ipak veća zarada.
"Znači proces dimljenja mesa traje od 3 do 5 tjedana, puno je manji prinos, puno je kala, a ovo što smo vidjeli u videu to je napravljeno na silu i puno je više prinosa i zarade novaca", objasnio je Čizmek.
Iskusno mesarsko oko lako prepoznaje što je dobro, ali i laici imaju svoje metode.
"Kupujem u OPG-u obližnjem. Jer znam što svinjice papaju", rekla je Marijana.
"Ja obično kupujem meso u privatnim mesnicama, na neki način gotovo istim jer uvjerila sam se da je dobro", dodala je Štefica iz Zagreba.
Što je dobro, a što nije - na kraju odlučuju sami kupci. Injekcije čini se, nisu opasne, ali mnogi će cijepljeno meso ipak radije izbjeći.
Izdvojeno
-
David je pomoću live streaminga prikupio gotovo 500 eura za pomoć Udruzi ”Krijesnica”, a kosu darovao u Zadar
-
Mihaela je bila sportašica i studentica prava. Umrla je u srijedu navečer hicem iz službenog pištolja 27-godišnjeg policajca s kojim je bila u stanu
-
Ponekad vam se čini da mamurluk traje dva dana, a nekad se probudite s osjećajem da niste pili. Međutim, ni jedno ni drugo nije pravi pokazatelj koliko je zapravo alkohola u vašem organizmu
-
Prošlo ljeto u Europi zbog vrućina je umrlo 60 tisuća ljudi. A već se najavljuje da će iduće ljeto biti još gore, kako u Europi, tako i kod nas u Hrvatskoj
Reci što misliš!