Vijesti / Ostalo

pravosuđe na nogama

Suci idu u štrajk? Ministarstvo nudi 300 eura, oni traže 1300 eura povišice

Suci idu u štrajk? Ministarstvo nudi 300 eura, oni traže 1300 eura povišice
Dubravka Petrić/PIXSELL

U srijedu se sastaje radna skupina upravo oko plaća, a u resornom ministarstvu poručuju da štrajk nije najbolje rješenje. Marin Mrčela iz Udruge hrvatskih sudaca kaže da je plaća saudaca sada nominalno manja nego 2009-te.

Posla na Trgovačkom sudu u Splitu ima i preko glave, a sudac Trgovačkog suda u Splitu Ivan Čulić kaže da je svake godine sve teže biti sudac u Hrvatskoj, prenosi Danas.hr.

"Ljudi i javnost moraju shvatiti da plaća suca nije samo naknada za njihov rad. Plaća suca je nešto što odražava status, njegovu neovisnost i to je antikoruptivna mjera. Ako imate milijune koji se vrte ispred vas, različite interese, pa onda netkog s plaćom koja je na razini 1,34 prosječne plaće, ne znam koliko je to dobro", uspoređuje sudac Čulić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Obveze se povećavaju, treba pratiti i EU regulativu, a sve to ne prati i njihov status. Pa kaže, jednaku zlovolju kao i krčki sudac, koji je zbog plaće odgodio ročište, osjeća i 90 posto ostalih sudaca.

"U periodu od 23 godine prosječna plaća je narasla 125 posto. Koliko je rasla plaća suca prvog stupnja? Devet posto! Mi, u stvari, samo tražimo usklađivanje naših plaća s gospodarskim rastom i rastom troškova života", kaže Čulić.

Trgovački i općinski suci u sustavu imaju najnižu plaću. Traže da se plaća veže uz hrvatsku prosječnu bruto plaću, a ne kao do sad da se određuje zakonom.

Zamjenik predsjednika Udruge hrvatskih sudaca Marin Mrčela kaže da je plaća sada nominalno manja nego 2009-te.

Gužva je danas bila kod resornog ministra Ivana Malenice.

"Imali smo sastanak s Vrhovnim sudom po nizu tema, dobit ćete priopćenje", kratak je bio ministar Malenica.

A u njemu se spominje i štrajk koji, smatraju svi, nije dobro rješenje, i najavljuju nastavak reforme sustava plaća u državi.

Konkretni razgovori očekuju se u srijedu kada je sastanak radne skupine za izmjenu Zakona o plaćama. Stavovi su dijametralno različiti.

Ako se uzme da je prosječna neto plaća prvostupanjskih sudaca 1670 eura, ministarstvo obećava 300 eura povišicu od rujna, što je oko 2000 eura neto plaće.

Udruga sudaca traži 1300 eura više, odnosno neto plaću od 3000 eura. Traži se i povećanje plaća za državne službenike.

Mrčela govori: "600 i 700 eura za posao koji rade je nužno. A ne da imamo situaciju, kao nedavno na Županijskom sudu u Zagrebu, da su rasprave bile odgođene jer nemamo zapisničara. To je tužno."

Da je tako, svjesna je i Vlada, kaže Mrčela i od njeg se očekuje da djeluje. Iz udruge ističu da od bijelog štrajka i to prvog sudačkog u povijesti neće odustati.


Izdvojeno

Reci što misliš!