Vijesti / Ostalo

provedena velika studija

Nisu ni kirurzi, ni piloti, ni brokeri... Najstresniji posao rade konobari!

Nisu ni kirurzi, ni piloti, ni brokeri... Najstresniji posao rade konobari!
Dubravka Petric/PIXSELL

Kuhaju kave, peru čaše i šalice, miksaju koktele, donose vam novine, a često su vam i psihijatri. Oni su konobari, a njihov posao - najstresniji je posao na svijetu

Koji je najstresniji posao na svijetu? Uvijek se mislilo da ga rade novinari, učitelji, vozači, odgajateljice u vritiima, kirurzi, piloti i kontrolori leta ili pak brokeri. Ali najstresnije nije ni onima koji upravljaju avionima ni onima koji barataju ogromnim količinama novca ni informacija, nego ljudima koji vam kuhaju kavu, piše Danas.

Da, velika studija koju su 17 godina provodili kineski znanstvenici na jednom medicinskom fakultetu pokazala je da su pod najviše stresa: konobari.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kuhaju kave, peru čaše i šalice, miksaju koktele, donose vam novine, a često su vam i psihijatri. Oni su konobari, a njihov posao - najstresniji je posao na svijetu.

A je li stvarno tako? To će nam otkriti Direktov stručni panel konobara - Ivan, Valentina, Mak, Karlo i još jedan Ivan.

"Ako su gosti malo popili, imamo problem jer postanu malo živčaniji", rekao je Ivan Budimir koji konobari već devet godina.

"Brzo plaćanje računa, pa ono, netko ti može pobjeći i dovesti te u te situacije", istaknula je Valentina Kosinec koja konobari tri godine.

"Ima problema s ljudima, često znaju pretjerati", složio se Ivan Barilović, koji konobari već 27 godina.

"Ti ako si 50-50, tebe nema nigdje. Ni na poslu ni privatno", rekao je Mak Kašibović koji konobari već 13 godina.

"Dužina smjena. Ponekad bude previše, bude ti teško prihvatljivo, ne naspavaš se", rekao je Karlo Penić koji konobari sedam godina.

Naporni gosti, prljavi WC-i, svega se nagledaju konobari. A što je najgore što dožive u kafiću?

"Ako je gost došao, da nije od volje, onda očekuje prenijeti tu lošu energiju na vas. Dosta gostiju izmišlja narudžbe. Veliku kavu u malu šalicu, ili malu kavu u veliku", kazao je Budimir.

"Tu je svašta, od tih ludih narudžbi, do molim te donesi mi ove novine, one novine. I onda nekad stvarno pomisliš - znaš ono jesi ti kod kuće ili si došao samo na kavu", istaknuo je Penić.

"Ignoriranje, na primjer, ili pričanje na telefon, ti dođeš dobar dan izvolite, stojiš ko stup, ne osjećaš se ugodno, i onda drugi ljudi čekaju, a on dok završim, dok završim", rekla je Kosinec.

Da stres nije isti muškim i ženskim konobarima, objašnjava Barlović.

"Definitivno je to kod njih izraženije, zato što se radi o ljudima koji su popili malo više alkohola, pa je težnja prema ljepšem spolu drugačija i izraženija u nekim situacijama, tako da je ženama puno teže konobariti nego nama", rekao je Barilović.

Ali sve se to, kažu, na kraju isplati.

"Kad imaš manču, ne gledajući na plaću svoju, uvijek imaš i za gablec i cigarete. Onda ne moraš čekati plaću da bi si rasporedio za cijeli mjesec" istaknuo je Kašibović.

Ali euro im je pomrsio račune.

"U zadnje vrijeme otkad je euro došao, manje je manče, ljudi svaki cent čuvaju za sebe, misle ako su ti dali 10 centi, da su ti puno dali", kazao je Budimir.

No, bila bakša dobra ili loša, kažu nam naši sugovornici, konobarenje je odličan posao, ako ga ne radite predugo.


Izdvojeno

Reci što misliš!