Vijesti / Ostalo

nestašica jaja?

Jaja skuplja za gotovo 65 posto, ali ih se Hrvati ne odriču! Na farmama ih više ni nema

Jaja skuplja za gotovo 65 posto, ali ih se Hrvati ne odriču! Na farmama ih više ni nema
Davor Javorovic/PIXSELL

U veljači ove godine jaja su u Hrvatskoj poskupjela 64 cijela 8 posto u odnosu na veljaču 2022. Znači li to uistinu i manju potrošnju - provjerila je naša ekipa

I dok većina njihovih vršnjaka razmišlja samo o čokoladnim jajima, ove vrijedne djevojčice iz Ivanca pomažu u potrazi za onim pravim jajima. Na farmi je 60 koka, a svako njihovo jaje već ima kupca, javlja Danas.hr.

S obzirom na potražnju, jaja nema dovoljno, a ova obitelj treba misliti i na to da da će i njima ovih dana trebati jaja za ukrašavanje, kolače i rezance.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovo je sve što je ostalo od jaja na ovom gospodarstvu. Ima ih 10, ali sada zamislite, svatko tko dođe, a treba napraviti kolače uzme po 20-tak komada.

Kad su u pitanju domaća jaja, ni cijena više nije problem, samo je važno da ih ima. Troškovi proizvodnje su porasli, a najveća stavka je hrana za kokoši. 10 jaja danas košta 2 eura i 70 centi.

"Obično se ljudi jave prije pa se dogovorimo tko dođe koji dan, koja je količina u pitanju tako da imamo sve spremno jer je to ipak dosta velik posao. Neki se žale da jesu malo veće cijene, ali dosta je kupaca kojima cijena nije toliko bitna, ako su uvjereni da jedu domaće", kazala je vlasnica OPG-a Marija Svetec.

Kokoši nesilice drže tek godinu dana, a zbog velike potražnje za jajima uskoro planiraju povećati broj koka sa 60 na 100 ili čak 200. Sve što imaju, prodaju na potezu Varaždin-Ivanec-Zagreb. Ne sumnjaju, posao s jajima i dalje će se isplatiti.

"Planiramo uskoro kroz mjesec dana barem još 50 tako da imamo novo jato, a onda ćemo dalje vidjeti s godinama. Mislim, kakva će biti potražnja, ali s obzirom na trenutnu situaciju potražnja je velika", govori Svetec.

Sve ovo znači da će oni koji na ovom imanju tragaju za jajima imati pune ruke posla i da će za stalne kupce - na zalihi uvijek biti domaćih jaja.


Izdvojeno

Reci što misliš!