Vijesti / Ostalo

bankarska unija

Koliko je siguran vaš novac u bankama? Država štiti samo do ovog iznosa

Koliko je siguran vaš novac u bankama? Država štiti samo do ovog iznosa
Igor Kralj/PIXSELL

U Hrvatskoj veliki broj građana ima male štednje, a mali broj građana velike štednje

Direktorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita, Marija Hrebac, kazala je kako nema razloga za zabrinutost što se tiče osiguranja depozita u bankama.

"Iako se na prvi pogled slučajevi u Americi i Švicarskoj čine povezanim, no građani mogu biti potpuno sigurni jer su, kao i ostali građani EU-a, zaštićeni s istom količinom osiguranja. Postoje mehanizmi zaštitare potrošača koji se aktiviraju po potrebni i čuvaju povjerenje koje je osnova bankarskog sustava", rekla je za N1.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Svi građani u EU-u su zaštićeni do 100.000 eura. Ulaskom u Bankarsku uniju ušli smo u mehanizam koji štiti velike banke. To je sanacijski mehanizam koji omogućava da kreditna institucija nastavi normalno s radom. To je veliki plus za nas jer smo prije imali mali sanacijski fond od 50 milijuna eura, a sada smo dio europskog fonda od 66 milijardi eura koji služi za sve depozite građana EU-a. On služi za sanaciju i intervenira u slučaju krize velikih kreditnih institucija, tzv. to big to fail", objasnila je.

Rekla je i kako postoji mehanizam za male banke.

"Kod velikih kreditnih institucija ne postoji stečaj i upravo zato postoji taj veliki sanacijski fond da svi njezini klijenti mogu u svakom trenutku do sredstava”, dodala je Hrebac.

U Hrvatskoj veliki broj građana ima male štednje, a mali broj građana velike štednje. "To je slučaj i u svijetu. Naravno da ti iznosi variraju, ali u Hrvatskoj je ta razina štednje dosegla visoke iznose. Imamo jako dobro kapitaliziran fond osiguranja depozita. Imamo dva fonda – osnovni i dodatni, i u bilo kojem trenutku svoju zadaću možemo izvršiti. Nema nikakvog razloga za brigu bez obzira na događanjima na europskim i svjetskim tržištima", rekla je.

Što se tiče državnih obveznica, Hrebac kaže da oni ne destabiliziraju banke.

"To je Hrvatska ponudila svojim građanima jer kamate su bile niske pa je ovo bio dobar kamatni iznos. Banke to nije ugrozilo jer je to mali iznos u ukupnom iznosu depozita."


Izdvojeno

Reci što misliš!