Vijesti / Ostalo

ČEGA SE ODREĆI?

Uskrsna košarica nikad skuplja: Mnogi si neće moći priuštiti ni najjeftinije, evo računice...

Uskrsna košarica nikad skuplja: Mnogi si neće moći priuštiti ni najjeftinije, evo računice...
Emica Elveđi/PIXSELL

Inflacija je preko 10 posto, cijene hrane su porasle više od 15 posto pa će Uskrs izgledati - ovako. Bogata košarica iznosi 327, 80 eura (2469,81 kn), srednja 203,71 euro (1534,85 kn), skromna 100,25 eura (755,33 kn)

Od lani tradicionalna šunka poskupila, kažu, za otprilike 1 euro po kilogramu, ali kakav god blagdanski stol bio, ona je sigurno na njemu, piše Danas.hr.

"Na stol ide lešo janjetina, pečena janjetina, francuska salata, dobra orahnjača. Sve tradicionalno. Kapulica, rotkvica. A petak je bakalar", kaže Anđela Erceg iz Zagreba.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na stolu obitelji Erceg biti će točno ono što spada u bogatiju, odnosno tradicionalnu uskršnju košaricu.

Inflacija je preko 10 posto, cijene hrane su porasle više od 15 posto pa će Uskrs izgledati - ovako. Bogata košarica iznosi 327, 80 eura (2469,81 kn), srednja 203,71 euro (1534,85 kn), skromna 100,25 eura (755,33 kn).

"S obzirom na to da košaricu nismo radili lani preklani ni 2019. godine, rekao bih da je razlika takva da ju je teško uopće uspoređivati". kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Biftek je 45 eura a juneći but - 12. Teletina je tradicionalno najskuplja, 17 eura, svinjski but 7, a tko može ipak će kupiti janjetinu.

"Srednja, dakle nekakva teletina, odojak, neka riba. Šunka, klasično, rotkvice obavezno", govori Karmelita Borovina iz Zagreba.

Nikola Pohovski, doktor veterinarske medicine govori da je lička janjetina od prošle godine poskupila oko dva eura. A prije ručka..

"Za doručak obavezno jaja sir vrhnje hren rotkvice, klasika", govori Božena Car.

Uskrs smo riješili, a na veliki petak kažu u ribarnici malo ljudi kupuje bakalare, više je to sitna riba. Doduše s ovom burom i punim mjesecom, teško da će ih biti.

"Od sitnije ribe to su srdele. Srdelice, girice, pastve koje su jeftinija riba i malih oslića", govori Zoran Karamatić, trgovac.

Sad kad bi netko htio baš ići na najskuplju varijantu, ali od koje rastu zazubice, kupio bi škampe - za 36 eura po kili. Da se prebacimo na jaja, koja su ove godine glavna zvijezda poskupljenja a na tržnici samo što se ne prodaju nojeva.

Najveća jaja na tržnici su ona od guske.

"Ukusna su jako, nisu bolja nego kokošja, ali su ukusna", govori Ivka Kostibol, prodavačica na tržnici.

"Jaja su 3 i pol eura 10 komada kokošja i imamo pačja 5 eura 10 komada", govori Anđelka Švec, prodavačica na tržnici.

Ne znam je li zbog bure ili cijena ali tržnica ove godine ne odiše optimizmom. Potvrđuje to i Vuka Štorek. Tako je, kaže, zbog vremena i besparice.

Skromne košarice ne predviđaju slatkiše, piće, kolače, a niti jedna nije uračunala darove, putovanja i izlete: Ali bez svega toga, ako i bez delicija - se može.


Izdvojeno

Reci što misliš!