Vijesti / Ostalo

evo gdje su

Na eure smo već navikli, ali u optjecaju je i još više od 6 milijardi kuna!

Na eure smo već navikli, ali u optjecaju je i još više od 6 milijardi kuna!
Davor Puklavec/PIXSELL

Još uvijek se kune mogu vratiti bez naknade, a kada bi sve vraćane novčanice poredali jednu pored druge, dosegnuli bi visinu pet Mount Everesta, dok su sve varaćene kovanice teške kao 94 nova zagrebačka tramvaja

Iako smo se već lagano privikli na eure i cijene u novoj valuti, svi koji nađu koju zaostalu kunu u čarapi ili ispod madraca i dalje ih mogu vratiti te će ih bez naknade cijelu ovu godinu zamijeniti u bankama, u Hrvatskoj pošti te FINA-i. Nakon toga roka, neograničeno, novčanice kune će se moći zamijeniti za euro u Hrvatskoj narodnoj banci koju smo pitali koliko je do sad kuna vraćeno, piše Danas.hr.

Odgovorili su  kako je na dan 27. ožujka vraćeno oko 417 milijuna komada novčanica kune i oko 653 milijuna komada kovanica kune.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon povlačenja, kovanice kune čuvaju se u montažnom objektu u vojarni Croatia u Zagrebu do proteka roka zamjene od tri godine. Nakon toga prodat će se kao sekundarna sirovina.

"Usporedo s povlačenjem iz optjecaja novčanice kune se postupno uništavaju na sustavima za obradu novčanica koji imaju mogućnost njihovog uništavanja rezanjem i brojenja uništenih novčanica. Potreban prostor za povučene novčanice kune osiguran je u trezorima HNB-a", odgovori su nam.

No i dalje je još prilično kuna u opticaju, pa je na dan 27. ožujka, naveli su iz HNB-a u opticaju bilo 6,2 milijardi kuna ili oko 826 milijuna eura.

No gdje su te kune?

"Od preostalih 6,2 milijarde kuna u optjecaju, dio gotovog novca je uništen, dio izgubljen, dio iznesen iz Hrvatske, a dio ostavljen za numizmatičke potrebe, što znači da Hrvatska narodna banke ne očekuje povrat svih 6,2 milijardi kuna iz optjecaja", navode iz HNB-a.

Podsjećaju, na kraju 2022. godine u opticaju je bilo 14,7 milijardi kuna, što je za 21,5 milijardu kuna ili 59,4% manje nego na kraju 2021.


Izdvojeno

Reci što misliš!