Vijesti / Ostalo

VRHUNAC SEZONE I CIJENA

Ovog Uskrsa bojat ćemo i jesti nikad skuplja jaja

Ovog Uskrsa bojat ćemo i jesti nikad skuplja jaja
Pixabay/Ilustracija

Kad se u obzir uzme i prosječna plaća, jedemo najskuplja jaja u EU, kažu istraživanja. Prošle godine jaje na tržnici mglo se naći za manje od 10 centi, a danas je najjeftinije 17 centi

Bliži se Uskrs koji će ove godine u Hrvatskoj biti poseban, jer bojat ćemo i jesti nikad skuplja jaja, među najskupljima u Europi. U posljednjih godinu dana cijena jaja narasla je čak 90 posto, kaže se u prilogu RTL Direkta.

Proizvođači, pak, uvjeravaju da se posljednjih tjedana cijena stabilizirala i da novog rasta cijena nema. Ironično je da su upravo jaja među rijetkim proizvodima za koje Hrvatska pokriva do 90 posto svojih potreba, ali očito ni to nije jamstvo prihvatljivije cijene od zemalja koje ih uvoze.

'Cijena će ostati ista do poslije Uskrsa'

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U jednoj velikogoričkoj farmi pripremaju se za vrhunac sezone. Cijena jaja otišla je u nebo, ali dobra je vijest da do daljnjega ne bi trebala rasti.

"Moje je mišljenje da jaja neće poskupjeti, da će cijena ostati ista sigurno do poslije Uskrsa. Sad, hoće li ih biti dovoljno ili neće - mislim da će biti", kazao je za RTL Marko Nujić, vlasnik peradarske farme.

On se tim poslom bavi više od 20 godina. Nikad nije bilo lako, a pogotovo u zadnje vrijeme. Zbog dizanja cijena svi kritiziraju proizvođače, a nitko, kaže, ne govori zašto do poskupljenja uopće dolazi i tko najviše zarađuje.

"Razlog zašto su jaja poskupila su strahoviti troškovi proizvodnje - sirovina, repromaterijala, ambalaže, servisa", kaže.

Na tržnicama povoljnije nego u trgovinama

"Vrlo je to delikatan posao, puno je parametara o kojima treba dnevno voditi brigu, ako se zanemari samo jedan, može doći do katastrofe", rekla je za RTL Željka Sedmak, tehnolog proizvodnje.

U proteklih 12 mjeseci cijena jaja u EU prosječno je skočila za 30 posto. Rekorder je Češka gdje su poskupila za čak 85 posto, druga je Mađarska s gotovo 80-postotnim poskupljenjem, a Hrvatska je peta najgora - jaja su kod nas skuplja za više od 60 posto.

Kad se u obzir uzme i prosječna plaća, jedemo najskuplja jaja u EU, kažu istraživanja. Prošle godine jaje na tržnici moglo se naći za manje od 10 centi, a danas je najjeftinije 17 centi. No i to je povoljnije nego u dućanima i supermarketima.

Tko ne želi kokošja, može kupiti guščja

Na Trešnjevačkoj tržnici u Zagrebu gužve su na štandovima s jajima. Stvaraju se zalihe, svatko ima svoju računicu.

 

"Evo kupujemo jaja sada da ne bi plaćali još skuplje pred sami Uskrs", kaže Jasna iz Zagreba.

"Kvalitetu ne vidim dok ih ne spečem doma. Gledam cijenu i ne gledam i ne kupujem najskuplja", priča Branko iz Zagreba.

Mnogi u ova krizna vremena kupuju najjeftinija, no za prave sladokusce dubljeg džepa tu su i domaća guščja jaja. Bitno su veća, ali i skuplja od kokošjih. Cijena preko 2,5 eura po komadu.


Izdvojeno

Reci što misliš!