Vijesti / Ostalo

dvostruko više nego 2021.

Hrvati lani u zlatne poluge uložili 265 milijuna kuna: Lako prenosivo, visoko vrijedno i lako dostupno

Hrvati lani u zlatne poluge uložili 265 milijuna kuna: Lako prenosivo, visoko vrijedno i lako dostupno
Pexels

U prošloj su godini, pod pritiskom inflacije i uvođenja eura Hrvati u sjajne poluge uložili više od 265 milijuna eura

Iako su se milijuna skrivenih u čarapama željele dokopati banke, a po novac građana krenula je i država narodnim obveznicama - sada je jasno u što Hrvati vole najviše ulagati! U zlato! U prošloj su godini, pod pritiskom inflacije i uvođenja eura Hrvati u sjajne poluge uložili više od 265 milijuna eura.

Na prvoj konferenciji o zlatu Crogold održanoj u Zagrebu doznaje se da je najtraženiji dukat s likom Franza Jozefa, a kupuju se i zlatne poluge različite gramaže, od jednog grama do jednog kilograma koji, primjerice, stoji nešto manje od 60 tisuća eura.

"Krize su period kada je ulaganje u zlato najisplativije. Povijest pokazuje da kada god dođe do političke ili ekonomske nestabilnosti - cijena zlata raste. Primjerice od početka godine cijena zlata je porasla približno šest posto, sada su razlog porasta cijene problemi u financijskom sektoru", tvrdi Kokanović.

Hrvatskom je praktički zavladala zlatna groznica.

"Je, ali ne u negativnom nego u pozitivnom smislu. Javnost u Hrvatskoj sve više shvaća da je štednja u banci potpuno neisplativa u periodima visoke inflacije, stoga odlučuju sa svojim novcima napraviti nešto mudrije. Po meni je ulaganje u zlato idealan odabir za one koji traže kombinaciju sigurnosti i nešto većeg prinosa od onoga što se nudi u bankama", objašnjava stručnjak.

No što učiniti sa zlatom nakon što ga se kupi?

"Zlato se može prodati kao što se mogla prodati bilo koja strana valuta u mjenjačnici. Naš posao kao distributera investicijskog zlata je vrlo sličan mjenjačnici", poručuje.

Stručnjak nam je otkrio koje su najtraženije, a koje su poluge teško dostupne većini građanima.

"Najtraženije su manje poluge, a one filmske koje se mogu vidjeti na televiziji i koje vrijede po nekoliko milijuna eura nisu za svačiji džep, ali manje poluge su dostupne većini onih koji imaju nekakvu ušteđevinu koju žele pretvoriti u zlato", zaključio je.

Opširnije o ulaganjima u zlato u prilogu RTL televizije:


Izdvojeno

Reci što misliš!