Vijesti / Ostalo

informacije u srbiji

Hrvatska još traga za 1816 nestalih osoba, od kojih je 97 s područja Osječko-baranjske županije

Hrvatska još traga za 1816 nestalih osoba, od kojih je 97 s područja Osječko-baranjske županije
Davor Javorović/PIXSELL

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić dodao je da pitanje nestalih ostaje otvoreno jer Republika Srbija, kao i dio osoba koje žive u Hrvatskoj, a koje znaju istinu i znaju gdje se nalaze grobnice u kojima su pokopani hrvatski branitelji i civili, još uvijek šute i ne žele o tome ništa govoriti

Hrvatska još traga za 1816 osoba od kojih 97 na području Osječko-baranjske županije, rečeno je u petak na tribini Udruga obitelji nestalih branitelja održanoj u Osijeku.

Na tribini pod nazivom „Pravo nestalih na identitet - pravo obitelji na istinu“, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri napomenula je da se najveći dio nestanaka veže uz hrvatsko Podunavlje, zatim za Banovinu i nekadašnji logor Bučje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najveći problem je, kaže, kvalitetna i dobra informacija, a najveći dio je u Srbiji.

"To je nešto što Hrvatska i Ministarstvo hrvatskih branitelja kontinuirano traže i zahtijevaju. Unatoč tome, nadležne službe u našoj zemlji, MUP i SOA, svakodnevno tragaju za informacijama i ljudima koji nam u toj potrazi mogu pomoći", kazala je.

Smatra da su rezultati u posljednjih sedam godina to i pokazali jer su otkrivene masovne grobnice u Boboti i Marincima, pronađeni su posmrtni ostaci dva hrvatska policajca u Kukunjevcu i prije mjesec dana otkrivena masovna grobnice u Šarviz doli.

"To nam je trenutačno prioritet, ekshumacija je završila, čekamo rezultate DNA analize kako bi ih mogli predstaviti obiteljima", rekla je Paltrinieri, dodajući da se, paralelno s tim, već godinu dana rade opsežna terenska istraživanja na području Petrovačke dole, još uvijek aktivnog smetlišta, na području grada Vukovara na kojemu se nadaju pronalasku posmrtnih ostataka.

Alvir: Ponestaje snage, ali svaki pronalazak budi nadu obiteljima nestalih

Predsjednica SUOZNHB-a Ljiljana Alvir naglasila je da se s istim i konstantnim problemom - nedostatkom informacija o grobnicama - susreću već 30 godina.

"Te informacije se nalaze u arhivima Srbije i to je ono što bi trebalo pomoći nama, ali i njima, uvjetno govoreći njima, jer oni isto tako traže od Hrvatske rješenje pitanja nestalih osoba srpske nacionalnosti. To i je u hrvatskoj nadležnosti s obzirom da je riječ o hrvatskim državljanima, ali dio tih informacija se također nalazi u Srbiji", istaknula je Alvir napominjući da se politička retorika koju vodi Srbija i manipulira pitanjima nestalih nije promijenila kroz sve ove godine.

Prema njezinim riječima, ponestaje snage, a često ponestaje i nade kod obitelji nestalih, ali svaki novi pronalazak grobnica, kao što je Bobota gdje su otkriveni ostaci civilnih žrtava iz Tenje, i na području Vukovara, ponovno bude nadu obiteljima da će i oni dočekati taj dan kada će moći pokopati svoje najmilije.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić dodao je da pitanje nestalih ostaje otvoreno jer Republika Srbija, kao i dio osoba koje žive u Hrvatskoj, a koje znaju istinu i znaju gdje se nalaze grobnice u kojima su pokopani hrvatski branitelji i civili, još uvijek šute i ne žele o tome ništa govoriti.

Poručio je da i dalje treba vršiti pritisak i inzistirati na tome i u toj nadi i vjeri da će se što prije pronaći svi nestali.

Tribinu je organizirala Udruga obitelji nestalih i nasilno odvedenih branitelja Domovinskog rata Osijek, u suradnji sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja (SUOZNHB) i Ministarstvom hrvatskih branitelja.


Izdvojeno

Reci što misliš!