Vijesti / Ostalo

Program „Zaželi“

U Općini Antunovac kroz šest mjeseci 30 žena skrbilo za 192 korisnika

U Općini Antunovac kroz šest mjeseci 30 žena skrbilo za 192 korisnika
PR

Projektne aktivnosti bile su usmjerene unaprjeđenju radnog potencijala teže zapošljivih žena te žena s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem, s posebnim naglaskom na pripadnice ranjivih skupina, u pristupu tržištu rada i unaprjeđenju radnih kompetencija, na ruralnom području koje nema dovoljno pokrivenu mrežu pružanja socijalnih usluga

Ukupno su 192 starije osobe ili osobe u nepovoljnom položaju na području Općine Antunovac u proteklih šest mjeseci zaprimile usluge pomoći i skrbi u vlastitom kućanstvu. Poslove pružanja pomoći i skrbi pružalo je 30 žena koje su prethodno bile nezaposlene, a rezultati su to provedbe projekta „Snaga žena – skrbim za druge, brinem za sebe III“, UP.02.1.1.16.0369, koji su javnosti predstavljeni u Poduzetničkom inkubatoru i akceleratoru Antunovac na održanoj završnoj konferenciji projekta.

Projekt se bliži svome kraju – naime, provedba projekta predviđena je kroz osam mjeseci, od 28. srpnja 2022. do 28. ožujka 2023. godine, a nositelj projekta Općina Antunovac provodi ga u suradnji s projektnim partnerima Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Područna služba Osijek te Centrom za socijalnu skrb Osijek.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ukupna je vrijednost projekta odobrenog u okviru 194.827,79 eura, odnosno 1.467.930,00 kuna, a odobren je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. te je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Projektne aktivnosti bile su usmjerene unaprjeđenju radnog potencijala teže zapošljivih žena te žena s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem, s posebnim naglaskom na pripadnice ranjivih skupina, u pristupu tržištu rada i unaprjeđenju radnih kompetencija, na ruralnom području koje nema dovoljno pokrivenu mrežu pružanja socijalnih usluga. Navedeno je ostvareno putem zapošljavanja u lokalnoj zajednici na skrbi i njezi za starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju, čim su ublažene posljedice njihove nezaposlenosti i rizik od siromaštva.

„Provedbom još jednog projekta u okviru programa zapošljavanja žena „Zaželi“ nastojali smo osigurati zaposlenje za nezaposlene žene s našega područja te ujedno odgovoriti na potrebe naših starijih i nemoćnih mještana za uslugama pomoći i skrbi u vlastitom kućanstvu. Uz osnaživanje radnog potencijala žena, projektom se ujedno potaknula socijalna uključenost i povećala kvaliteta života krajnjih korisnika“, istaknuo je općinski načelnik Davor Tubanjski.

Krajnjim korisnicima projektom je, uz isporuku mjesečnih paketa kućanskih i higijenskih potrepština, osigurana pomoć u kućanstvu poput dostave namirnica, lijekova i ostaloga, pomoć pri održavanju čistoće kućanstva te pri održavanju osobne higijene, no i u obliku posredovanja u ostvarivanju raznih prava korisnika, pružanja psihosocijalne podrške, pomoći u društvenim aktivnostima te razgovora i druženja, čime je ostvaren pozitivan utjecaj na prevenciju prerane institucionalizacije starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.


Izdvojeno

Reci što misliš!