Vijesti / Ostalo

Premijer istaknuo

Jednokratni doplatak za jedno dijete raste na 45 eura, a regulirat će se i cijene struje i plina

Jednokratni doplatak za jedno dijete raste na 45 eura, a regulirat će se i cijene struje i plina
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Premijer je nakon sjednice novinarima dao izjavu i iznio detalje novog paketa mjera

Premijer Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predstavili su danas novi paket Vladinih mjera za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata, prenosi Danas.hr.

Premijer je nakon sjednice novinarima dao izjavu i iznio detalje novog paketa mjera.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Nastavit ćemo s reguliranjem cijene plina na godišnjoj razini, građani mogu biti mirni, plaćat će priuštivu cijenu plina, kakvu smo do sad regulirali. Oko struje idemo s reguliranjem na šest mjeseci, od 1. travnja do 30. rujna pod istim uvjetima kao i do sad, ali količina potrošnje računa se od 0 s 1. travnjem. Nastavljamo i sa subvencijama naftnih derivata”, rekao je premijer.

„Pomažemo onima kojima je pomoć najpotrebnija, a to su umirovljenici s mirovinama do 610 eura, potom onima koji primaju dječji doplatak, koji su nezaposleni, braniteljima, pogođenima potresom, hrvatskim ribarima i nizu djelatnosti u poljoprivredi, potom niz sredstava ide u energetsku učinkovitost. Paket ima vrijednost 1,7 milijardi eura”, nastavio je premijer.

Rekao je da je Vlada odlučila djelovati konzistentno i sveobuhvatno.

„Za dječji doplatak idemo ponovno sa snažnom podrškom, jednokratno. To je 128 tisuća obitelji s 230 tisuća djece, iznos će biti povećan u odnosu na zadnji put. Za jedno dijete to je 45 eura, za dvoje djece 70 eura, za troje 100 eura, za četvrto dijete 130 eura i za petero ili više djece 160 eura”, rekao je Plenković.

Odgovorio je i na pitanje novinara što će biti s devet proizvoda kojima su zamrznute cijene i je li bilo razgovora o povećanju neoporezivog dijela plaća.

„Tema porezne politike - dotaknuli smo je u raspravi i s partnerima dogovorili da ćemo uzeti vrijeme i na jednom od idućih sastanaka GSV-a o tome razgovarati. Vlada je spremna na razgovor, ali danas to nije bila tema. Za namirnice ćemo odlučiti u četvrtak, bit će manjih modifikacija, možda će biti manje proizvoda”, rekao je Plenković.

Novinari su konstatirali da je Eurostat prošli tjedan objavio raščlanjenu inflaciju po sektorima i da Hrvatska jako dobro stoji tamo gdje je intervenirala Vlada, a to je u stanovanju i režijama, ali smo najlošiji gdje tržište regulira cijene, a to su cijene hrane i odjeće.

„Znači da se Vlada ponaša kao da je stara članica...”, nasmijao se premijer.

„Mi interveniramo s jednim ciljem - da građani i gospodarstvo u ovoj situaciji osjete naše poteze koji su dobri za sve. Kroz COVID, energetsku i prehrambenu krizu, mi smo u stanju kriznog interveniranja pune tri godine. Podsjećam: 1,6 milijardi eura išlo je za 800 tisuća plaća u privatnom sektoru i 130 tisuća tvrtki iz vremena korone”, rekao je premijer.

Na pitanje novinara je li se odustalo od 'kažnjavanja' neposlušnih, odnosno onih koji primaju subvencije, a dižu cijene, odgovorio je kako se danas spominjalo pitanje kondicioniranja.

„Spominjalo se, o detaljima sutra. Mislim da nitko ne živi izolirano, znaju okolnosti i što se napravilo da svi budu 'fit' u krizi i da se tako treba ponašati”, istaknuo je premijer.

Novinare je u jednom trenutku pitao kako bi oni kažnjavali. Na pitanje novinara trebaju li regulatori jače raditi svoj posao, dobacio je da je to dobro.

Saborski zastupnik Silvano Hrelja nakon sastanka koalicijskog partnera rekao je da se pričalo o dokapitalizaciji HEP-a, a premijer je odgovorio da ta tvrtka i dalje ostaje u 100-tnom vlasništvu države.


Izdvojeno

Reci što misliš!