Vijesti / Ostalo

blablacar

Popularna aplikacija za dijeljenje prijevoza počinje naplaćivati naknade za rezervaciju

Popularna aplikacija za dijeljenje prijevoza počinje naplaćivati naknade za rezervaciju
Davor Javorović/PIXSELL

Naknada se putnicima naplaćuje tek kada je rezervacija potvrđena od strane vozača

BlaBlaCar, aplikacija  koja omogućava ljudima da se povežu s drugim putnicima i podijele putovanje u istom vozilu, uvela je veliku novost koja se vjerujemo neće pretjerano svidjeti korisnicima. Naime, i na hrvatsko tržište uvode naknadu za rezervacije.

"Poduzimamo veliki korak  u građenju pouzdane usluge i tako korisnicima nudimo dvije važne značajke: novi sustav online rezervacija i značajku Potvrđeni profil. Cijena prijevoza sad uključuje naknadu za rezervaciju koja nam pomaže da održavamo platformu i gradimo povjerenje u zajednici. Uz novi sustav online rezervacija članovi će se moći više pouzdati jedni u druge, a sustav će smanjiti i broj otkazivanja", poručuju iz BlaBlaCar-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Objašnjavaju kako se iznos naknade za rezervaciju temelji na cijeni koju vozač postavi za prijevoz. Naknada se putnicima naplaćuje tek kada je rezervacija potvrđena od strane vozača. Ako vozač otkaže nakon što je rezervacija potvrđena, putnik će iznos rezervacije moći prebaciti na novu rezervaciju, a ako to ne učini, novac mu se vraća na račun u roku od tri do pet dana.

U praksi to znači da kad želite rezervirati neki prijevoz prvo morate karticom platiti naknadu aplikaciji i zatim tek možete rezervirati. Vožnju ćete , kao i prije, platiti vozaču u gotovini.

Išli smo provjeriti, i za relaciju Osijek-Zagreb koja se kod nas najčešće i koristi, rezervacija se još uvijek ne plaća. Iako piše da je cijena rezervacije 3 eura (na prijevozu koji put do Zagreba naplaćuje 15 eura), ispod je napomena da za taj prijevoz nema naknade.

No, ako npr. tražite prijevoz iz Osijeka za Rijeku, tu ćete morati platiti rezervaciju. Na primjeru koji smo pronašli, prijevoz od Osijeka do Rijeka vozač naplaćuje 25 eura, a aplikacija rezervaciju 4 eura što znači da će vas put koštati ukupno 29 eura.

Da li je to privremeno ili se za kraće relacije ni u budućnosti neće rezervacija plaćati, nismo uspjeli saznati. Ali s obzirom na primjere iz drugih zemlja, pretpostavljamo da hoće.


Izdvojeno

Reci što misliš!