Vijesti / Ostalo

novi izborni sustav

Ukidaju se izborne jedinice, Ustavni sud otkrio da postoji nešto što se zove popis birača

Ukidaju se izborne jedinice, Ustavni sud otkrio da postoji nešto što se zove popis birača
RTL

Čular smatra da je Hrvatska država koja već sada ima previše zastupnika u odnosu na broj stanovnika

Sumanuto skrojene izborne jedinice: prema kojima stanovnici zagrebačkih Vrbana glasuju u istoj jedinici kao Fužine - ili Dubrava kao Novi Vinodolski – se ukidaju, javlja RTL Direkt.

"Ja shvaćam što vi hoćete reći mogu djelomično primiti kritiku na Ustavni sud i na sebe", kazao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dosad smo glasali ovako: 14 zastupnika u 10 jedinica. Ustavni sud je otkrio da postoji nešto što se zove popis birača i danas ponosno objavi da eto u praksi glas u dalmatinskoj devetoj jedinici vrijedio je 33,5 posto manje nego onaj u slavonskoj četvrtoj.

"Oni su svi odabrani sukladno Ustavu. Svi rokovi su prošli nitko se nije žalio", odgovorio je Šeparović na pitanje je li sadašnji sastav u Saboru tamo protivno Ustavu.

"Imamo jedan tim ljudi koji se tom temom bavi unutar HDZ-a, imamo niz prijedloga i mi ćemo pronaći rješenje koje je najbolje za Hrvatsku", kazao je premijer Andrej Plenković.

Stari prijedlog GONG-a još iz 2014 šest regija. Zagreb bi bio jedna s 28 zastupnika, sjever Hrvatske druga s 21 zastupnikom, Slavonija 24, središnja Hrvatska 20, od Istre do Like 18, Dalmacija i jug 29. Nedavno se pojavila ideja da se samo malo prekrajaju rubovi jedinica, tako da se povećaju slavonske, Zagreb se dijeli na tri, a ne na četiri jedinice, a nastaje i jedna velika od Moslavine do Zadra. Ali ostaje stari princip 14 zastupnika 10 jedinica.

"Mi smo jako protiv toga, vi i dalje imate jedan Frankenstein od izbornih jedinica, on će u tom rješenju biti još i gori. Postoji mogućnost gerrmanderinga tako da se prikapčaju drugi dijelovi slavonskim izbornim jedincima gdje je ljevica jača", kazao je autor analize GONG-a o parlamentarnim izborima Goran Čular.

Imamo i treću - povećati broj zastupnika pa recimo da ih bude ukupno 159 – a da Dalmatincima i dijelu Zagreba damo 15, 16 ili 17 zastupnika, ostali ostanu na 14.

"Tako da je formalno zadovoljen zahtjev iz Slavonije, ali se odnosi moraju promijeniti. Vuk sit, a Slavonija na broju iako moraju sad ubaciti to u model", govori komunikacijski stručnjak Krešimir Macan.

Čular smatra da je Hrvatska država koja već sada ima previše zastupnika u odnosu na broj stanovnika.


Izdvojeno

Reci što misliš!