Vijesti / Ostalo

Duge liste čekanja

Zbog pandemije koronavirusa rak nije dijagnosticiran na oko tri tisuće ljudi

Zbog pandemije koronavirusa rak nije dijagnosticiran na oko tri tisuće ljudi

Uoči Svjetskog dana borbe protiv raka, udruge upozoravaju da 'onkološki pacijenti u Hrvatskoj nemaju jednaku skrb'. Zna se i da zbog covida rak nije dijagnosticiran oko 3000 ljudi, a probleme stvara i stalno kvarenje uređaja zbog čega liste čekanja postaju još duže. Problema puno, ima li rješenja?

Bojana Barišić, pacijentica iz Šibenika, prije godinu dana doznala je da ima rak.

"Operacija je napravljena na Klinici za tumore u Zagrebu zbog kompleksnosti situacije, zbog tipa tumora koji je poprilično agresivan i još je k tome sklon vraćanju. Odlučili smo se i za obostranu mastektomiju", rekla je Barišić za RTL televiziju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kaže da kad se suočiš s dijagnozom, potrebna je i psihološka pomoć. Iako je iz Šibenika, psihološku je pomoć dobila preko Udruge u Zagrebu.

"I partneru i roditeljima i djeci je jako teško shvatiti, prihvatiti što se njihovoj majci i ocu događa. Mislim da bi ovo bio na neki način apel da se u manjim gradovima i udrugama koji se time bave na neki način financijski pomogne da mogu svojim građanima pružiti adekvatnu pomoć", kazala je.

Udruge pacijenata upozoravaju da nemaju svi pacijenti jednaku skrb.

Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, ispričao je: "Nedavno nam se javila jedna pacijentica koja je rekla da njezina liječnica ne želi čitati mailove, a to je njoj s obzirom na to da ima tumor na mozgu – jedini način kako može komunicirati. Pitala nas je kako može ostvariti pravo na palijativnu skrb i komu se može javiti."

Istraživanje provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj i Švedskoj na više od tisuću pacijenata pokazalo je da kemoterapija primijenjena u ranoj fazi raka debelog crijeva može smanjiti opasnost od povratka bolesti 28 posto.

Predstojnik Klinike za onkologiju KBC Zagreb, Stjepko Pleština, pojasnio je: "Primjerice, danas većina žena s rakom dojke, ne sve, ali neke će imati bolje rezultate ako se prije operativnog zahvata primjeni sustavno liječenje, ali to je standard. To nije ništa novo, ništa pametno i može se provesti bilo gdje."

Zbog covida, prema podacima iz 2020. nije dijagnosticirano oko 2700 karcinoma, deset posto manje. Novi podaci dolaze tek na jesen.

Mario Šekerija, voditelj odjela za maligne bolesti HZJZ-a, kazao je da su "gotovo sigurni da će biti bolji podaci".

"Kad kažem bolji podaci to znači da će više raka biti otkriveno što na prvu ne zvuči tako dobro, ali onda mi znamo da smo otkrili ono što je očekivano s obzirom na epidemiološku situaciju", dodao je Šekerija.

Iz Udruge Nismo same kažu da pacijenti imaju problema i u Zagrebu.

Predsjednica udruge Nismo same, Ivana Kalogjera, rekla je: "Vozimo i na zračenje pacijentice i baš evo uzastopno se u zadnje vrijeme događa da se aparati svakodnevno kvare. Žene na dnevnoj bazi odgađaju svoju terapiju, a morate znati da na zračenje dolaze žene iz drugih gradova. Vozili smo iz Zadra, okolnih mjesta Šibenika i Slavonije."

Opća bolnica u Koprivnici dobila je novi uređaj za mamografiju vrijedan 186 tisuća eura. Nakon što je 11 godina star odradio svoje - novi za rano otkrivanje tumora dojke blagoslovio je i svećenik.


Izdvojeno

Reci što misliš!