Vijesti / Ostalo

Zabilježeno 16 slučajeva

U Hrvatskoj se širi streptokok, preminulo već dvoje mladih: „Svi mogu biti zahvaćeni infekcijom”

U Hrvatskoj se širi streptokok, preminulo već dvoje mladih: „Svi mogu biti zahvaćeni infekcijom”
RTL

Na pitanje koliko je kod njih zabilježenih slučajeva Barušić je odgovorio da je u zadnjih mjesec i pol dana zabilježeno 16 bolesnika kod kojih je dokazan nekakav oblik invazivne streptokokne bolesti

Vrhunac gripe u Hrvatskoj tek se očekuje, a trenutno vlada invazivni streptokok. Tako je od početka godine zabilježeno 16 slučajeva, dok su četiri osobe preminule, javlja Danas.hr.

"Bolest treba prepoznati na vrijeme kako bi se započelo odgovarajuće liječenje i, drugo, treba znati da se invazivni oblici mogu objaviti bez nekog kormobititeta, dovoljna su neka predisponirajuća stanja koja mogu olakšati širenje streptokokne infekcije. Primjerice, gripa ili neka druga respiratorna bolest ili bilo kakvo oštećenje na koži, a kod djece su znakovite vodene kozice", govori zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Zoran Barušić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na pitanje koliko je kod njih zabilježenih slučajeva Barušić je odgovorio da je u zadnjih mjesec i pol dana zabilježeno 16 bolesnika kod kojih je dokazan nekakav oblik invazivne streptokokne bolesti.

"To je na tragu izvješća relevantnih epidemioloških ustanova o povećanom broju, odnosno cirkulaciji infekcije uzrokovanim streptokokom grupe a u općoj populaciji", kazao je Barušić.

"Povećanje je u svakom slučaju. To je na tragu njihovog izvješća", dodao je.

Opisao je i simptome ove bolesti.

"Obitava ili u dišnom traktu, ili na koži, odnosno odatle kreću najčešće kliničke forme bolesti. To mogu biti streptokokna upala ždrijela ili šarlah, celulitis, rizipel, impetigo, ali i neki teški klinički oblici invazivnoga tipa kao što su teške infekcije, upale pluća, gnojni meningitisi ili zahvaćenost bilo kojeg organskog sustava", govori Barušić.

Dodao je kako su glavni putevi širenja kapljični put prijenosa i direktni kontakt.

"Uglavnom se radi o osobama, odnosno djeci predškolske i školske dobi, ali nitko nije pošteđen, odnosno svi mogu biti zahvaćeni ovom infekcijom", kazao je.

Pitali su ga i kakva je situacija s covidom i gripom.

"Ima hospitaliziranih, ali situacija je stabilna što se tiče i gripe i covida", odgovorio je.

Komentirao je i (ne)dostupnost lijekova.

"Situacija je u redu, nema nikakvih nedostataka, a u izvanbolničkoj primjeni ako postoji nedostataka, to se rješava primjenom odgovarajućih zamjenskih antibiotika", zaključio je Barušić.


Izdvojeno

Reci što misliš!