Vijesti / Ostalo

iznenađenje

Hrana u Hrvatskoj nije poskupjela nakon uvođenja eura kažu podaci Državnog zavoda za statistiku

Hrana u Hrvatskoj nije poskupjela nakon uvođenja eura kažu podaci Državnog zavoda za statistiku
Emica Elvedji/PIXSELL

Poskupljenje se nije dogodilo kad je uveden euro, nego se poskupljenje događalo malo pomalo. To je takozvani sindrom kuhane žabe. Ide lagano, pa niste ni primijetili

Mjesec je dana od uvođenja eura. Mjesec dana već traje hajka da je sve poskupilo, da su cijene nenormalne, da su trgovci lopovi, a frizerke nepoštene, piše Danas.hr.

Andrej Plenković grmi da je to nedopustivo, da se euro iskoristio za nečasne radnje, ljudi na društvenim mrežama se žale na skupu kavu, svi mediji vrište o pohlepi i varanju ovog napaćenog naroda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I onda danas veliko iznenađenje iz Državnog zavoda za statistiku. Znate li koliko je od uvođenja eura poskupjela hrana? Statistika kaže: skoro uopće nije poskupila.

Prema prvoj procjeni DZS-a, hrana piće i duhan su u odnosu na prosinac 2022. poskupjeli za 1,3%. A usluge 1,1%.

Ali poskupljenje se nije dogodilo kad je uveden euro, nego se poskupljenje događalo malo pomalo. To je takozvani sindrom kuhane žabe. Ide lagano, pa niste ni primijetili.

Jasno to pokazuju podaci zavoda za statistiku. Svaki mjesec ide gore po 1%, 1,1%, 1,3%, i na kraju dođete do toga da klozet papir košta 46 kuna. Evo kako ove vijesti komentira glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca.

"Ovi podaci pokazuju inflaciju u siječnju koja je niža u odnosu na očekivanja budući da u siječnju ove godine nije ostvaren rast u odnosu na prosinac lani. Kada pričamo o cijenama prehrambenih prozivoda, odnosno pića i duhanskih proizvoda, tu je ostvaren puno manji rast u ondnosu na dojmove koji su se zadnjih mjesec dana stvarali po medijima", rekao je Hrvoje Stojić te dodao:

"Iako se radi još uvijek o preeliminarnim procjenama da naši podaci nimalo ne odudaraju od kretanja u durgim članicama eurozone.Teza da je euro glavni krivac za poskupljenja je zapravo prema ovim podacima deplasirana."


Izdvojeno

Reci što misliš!