Vijesti / Ostalo

prijedlog poduzetnika

Glas Poduzetnika: Napojnice do 15 posto računa i do 20 tisuća eura godišnje neoporezive

Glas Poduzetnika: Napojnice do 15 posto računa i do 20 tisuća eura godišnje neoporezive
Davor Javorović/Pixell

Poreznim rasterećenjem do zadovoljnijih zaposlenika u uslužnim djelatnostima

Proteklih dana puno se priča o zakonskim promjenama vezanima uz oporezivanje napojnica radnicima u ugostiteljstvu, a danas su se oglasili i iz udruge Glas Poduzetnika i ponudili svoj prijedlog zakonskih promjena.

"Ugostitelji ističu kako je već  prisutan izražen nedostatak radnika  te ograničeni resursi za povećanje plaće zaposlenika. Glavni resursi  koje su ugostitelji vidjeli kao prostor za poboljšanje uvjeta svojim zaposlenicima jest neoporeziv tretman dijela napojnice, te su "kolege iz NUU-a išle s navedenim prijedlogom prema nadležnom ministarstvu financija. Mi u UGP-u smatramo da sve uslužne djelatnosti trebaju imati neoporezivi dio napojnice. Trenutno se napojnice oporezuju kao plaće,  što znači da iz nje morate platiti porez, prirez i  doprinose", kažu u udruzi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema tome kada, na primjer, ugostiteljskom djelatniku putem kartičnog plaćanja ostavite napojnicu od 2 eura, njemu ostaje tek nešto više od jednog eura jer ostatak odlazi na troškove doprinosa, poreza i prireza.

Sunčana listopadska šetnja osječkim ulicama
novosti za konobare Ministar Primorac najavio skori model oporezivanja napojnica

"Namjera jest da djelatnici nagradu koju su zaslužili svojim radom prime u cijelosti, barem do 15% iznosa računa. Spomenuti postotak izračunat je iz trendova koje možemo uočiti u zapadnim zemljama u kojima napojnica iznositi 10 do 20 posto iznosa računa. Prema tome, naš inicijalni prijedlog počiva na tome da do 15 posto dodatnog iznosa na račun, a koji se tretira kao napojnica, bude neoporezivo. Osim toga, predlažemo da gornja granica neoporezivog iznosa iznosi 20 000€ godišnje po zaposleniku, a iznos iznad da se oporezuje porezom na dohodak, kako se neoporezivanje napojnica ne bi zloupotrebljavalo", predlažu oni.

Trenutno tretiranje napojnice kao plaće donosi zaposlenicima u ugostiteljstvu, ali i u drugim uslužnim djelatnostima određene troškove, a do 2018. godine se čak na napojnicu obračunavao i PDV od čega se brzo odustalo.  Oporezivanje napojnica nije novitet, nego u Hrvatskoj možemo pronaći tek nekolicinu lokala unutar kojih je moguće ostaviti napojnicu prilikom kartičnog plaćanja, a ono sada sve više postaje uobičajena praksa.

konobar sezonac na moru
nepoznat neoporezivi limit Muke po konobarima: Bakše sve manje, čekaju se detalji oko uvođenja poreza

Zbog svega navedenog ideja koju kolege ugostitelji predlažu zapravo predstavlja porezno rasterećenje kojime žele povećati zadovoljstvo svojih zaposlenih i omogućiti im prostor za veću zaradu. Povećanje primanja u ovom momentu povećane inflacije i nestabilnosti mora biti cilj djelovanja Vlade. 

“Ukoliko ministar Primorac doista bude do kraja hrabar i mudar i dođe do zakona o neoporezivanju napojnica do određene adekvatne granice za uslužne djelatnosti, a uz traženo smanjivanje PDV-a na 13% za iste djelatnosti, to će biti pravi koraci za oživljavanje malog poduzetništva i borbe protiv sive ekonomije!”, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a. 


Izdvojeno

Reci što misliš!