Vijesti / Ostalo

inspektori u akciji

Zbog poskupljenja od 9 centi dobila kaznu od 3000 eura. Pretvaramo li se u Sjevernu Koreju?

Zbog poskupljenja od 9 centi dobila kaznu od 3000 eura. Pretvaramo li se u Sjevernu Koreju?
RTL

Sinoćnji RTL Direkt o kontroverzama s uvođenjem eura u Hrvatskoj

O euru su se raspisali svi, i dok se ekonomisti čude kapitalizmu koji to nije, a poduzetnici pozivaju ljude da kazne ne plate, dotle članak Hrvatska, euro i kontroverzna kava, ima čak i BBC, piše RTL Direkt.

Marširaju inspektori ovako nekako od pekare, ćevabžinice do frizeraja, pa povećalom traže pohlepne i lijepe im kazne.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prekršajni nalog inspektorata za salon Sabina, novčana kazna od 1990 eura za pravnu plus 1327 eura za odgovornu frizerku jer je utvrđeno da je 31.12. za bojanje i frizuru naplaćivala 150 kuna, odnosno 19,91 euro, a 1.1. 150 kuna i 69 i lipa, odnosno 20 eura. Država nas je spasila od pohlepe i deranja mušterija za 9 centi.

Na pitanje osjeća li se pohlepno, vlasnica salona je odgovorila:

"Ja osobno ne, možda netko je, ali opet ponavljam pravo slobode tržišta mi svi stvarno imamo", govori Sabina Samardžija, vlasnica frizerskog salona te dodaje kako nije platila kaznu nego je iskoristila svoje pravo na prigovor jer u ovoj situaciji se ne smatra krivom.

Sjećate se onog slučaja iz Rijeke kad je vlasnik kafića Tri majmuna prije dvije godine zabranio ulaz HDZovcima jer bio ljut zbog korona mjera – e pa i danas je ljut.

"Degutanatno ponižavajuće, znači opet iskaljivanje isključivo na malim poduzetnicima, mi nismo više u komunizmu, mi smo u kapitalizmu, znači ja ulažem svoje vrijeme energiju i novac, ja ne znam iz kojeg razloga nekakav uhljeb u Zagrebu sebi daje za pravo da kaže da sam ja pohlepan", rekao je Tomislav Kovačević, vlasnik ugostiteljskog objekta.

Ma baš nas briga, kažu inspektori. U zadnjem priopćenju navode da su obavili dosad 1145 nadzora, da je 25 posto trgovaca neopravdano povećalo cijene, a te cijene su u prosjeku bile 20% više nego prije nove godine, a u jednom slučaju, posebno ističu, eto kod jedne frizerke, čak i 126% skuplje je naplaćivala istu uslugu.

Obrtnicima se nastavlja dizati kosa na glavi, inspektori nastavljau češljati njihove objekte, a vleiki trgovački lanci i dalje sastanče s Vladom još uvijek nema dogovora.

I velike kao kažnjavaju, samo tajnovito. Iz inspektorata nam danas neslužbeno kažu da su i u većim lancima utvrdili nepravilnosti, ali ne otkrivaju kojim, kakve ni kolike.

"Nije slučajno da Vlada ne objavljuje imena lanaca, da ih lanac tuži za štetu ugleda i pad prometa to su milijuni eura koje bi onda morala platiti država, zato država to ne radi, jer glumi da nešto radi", rekao je Radimir Čačić, bivši ministar gospodarstva.

"Nitko u Europi nije kažnavao zbog većih cijena, sve to je suludo i nema nikakvog uporišta u zakonu",priča Bruno Samardžić iz udruge Glas poduzetnika.

Pa nakon ustaša i partizana, vaksera i antivaksera, imamo novu podjelu. S jedne strane poduzetnici i dio ekonomista viču državno petljanje u cijene je komunizam, s druge strane građani plješću.

I sasvim je jasno glavne krivce vide u trgovcima koji su lovili veću zaradu

"Cijene idu gore, trgovci su krivi za prosječnog građanina tu nema spora i biti protiv trgovaca je politički plus", rekao je Čačić.

Politički plus, skupljanje jeftinih poena, smatra Čačić, a da je stvarno Vlada htjela trebala je odavno raditi liste, a ne sad pričati da je vjerovala trgovcima.

"Čisti čisti marketing. Oni kažu da su bili u dobroj vjeri? A imate staru narodnu, vjerovati je drek znati, a to Vladi nije neka vrlina" dodao je.

A premijer stalno ponavlja da je ključna solidarnost trgovaca. Ironično, jer su kazne dovele do solidarnosti građana i veće napojnice.

Sabina kaže da ipak ima napojnica.

"Pa da, jer im je žao, žao im je", rekla je.

O vrlinama i mana eura u Hrvatskoj raspisali su se i svjetski mediji uz naslov, Hrvatska, euro i kontroverzna kava – no je li sve samo pjena, odnosno, pjene li se ljudi bez razloga?


Izdvojeno

Reci što misliš!