Vijesti / Ostalo

poražavajući podaci

Vukovarsko-srijemska županija ima najveću stopu iseljavanja u cijeloj EU

Vukovarsko-srijemska županija ima najveću stopu iseljavanja u cijeloj EU
Davor Matovac/SiB.hr

Na drugom mjestu je Požeško-slavonska županija, a trećem bugarska regija Vidin

Statistički ured Europskih zajednica (Eurostat) objavio je podatak o mjestima gdje se dogodila najveća depopulacija stanovništva od 2015. godine do 2020. te najveći porast broja stanovnika, prenosi Danas.hr.

Vukovarsko-srijemska županija tako ima najveću stopu iseljavanja stanovništva u Europskoj uniji, a iznosi -2,5 % godišnje. S druge strane, najveći porast bilježi grčki otok Ikarija 2,8% godišnje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetimo, nakon što su lani napokon izašli konačni rezultati popisa stanovništva, u Vukovarsko-srijemskoj županiji došlo je do pada broja stanovnika u odnosu na 2011. godinu. Županija je izgubila 35.083 stanovnika (pad od 19,54 posto).

Na drugom mjestu po stopi iseljavanja u EU je Požeško-slavonska županija s -2,3%. Osječko-baranjska županija u razdoblju od 2015. do 2020. ima stopu iseljavanja od -1,7%. Brodsko-posavska -2,1%, a Virovitičko-podravska -2,1%. Loša je još i Sisačko-moslavačka županija s -2,1% dok su sve ostale hrvatske županije zabilježile dosta manje stope iseljavanja, oko -1% i manje, dok Grad Zagreb je u plusu od 0.2%.


Izdvojeno

Reci što misliš!