Vijesti / Ostalo

tri okrivljenice

Obnavljale privatne stanove na račun firme, sad ih DORH istražuje

Obnavljale privatne stanove na račun firme, sad ih DORH istražuje
Davor Javorovic/PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku izvještava o provođenju istrage protiv tri okrivljenice zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju


Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je 29. prosinca 2022. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv tri hrvatske državljanke, i to protiv prvookrivljenice (1957.) i drugookrivljenice (1971.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, izvještava DORH na svojim web stranicama.

Postoji osnovana sumnja da su od ožujka 2012. do studenoga 2015. godine, u Zagrebu, postupile po prethodnom dogovoru i zajedno i protivno odredbamaZakona o trgovačkim društvima prema kojima je osoba koja vodi poslove društva dužna postupati s pažnjom urednom i savjesnog gospodarstvenika, odnosno da je prvookrivljenica kao voditeljica poslovanja trgovačkog društva iz Zagreba na temelju specijalne punomoći, a drugookrivljenica kao direktorica istog društva; u nakani da prvookrivljenici i još dvjema osobama pribave veliku nepripadnu materijalnu dobit, a trećeokrivljenici nepripadnu materijalnu dobit; prvookrivljenica ugovarala i organizirala, a drugookrivljenica nalagala da se na teret navedenog društva kupuju robe i usluge koje su potom isporučivane privatnim osobama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osnovano se sumnja da je prvookrivljenica ugovorila i organizirala, a drugookrivljenica naložila da se obavi ugradnja alarma, video-nadzora i sustava pametne kuće u obiteljsku kuću prvookrivljenice u Zagrebu (vrijednost 106.064,65 kuna); da se u kuću majke prvookrivljenice kupi i ugradi invalidska platforma/stolica (vrijednost 95.000,00 kuna); da se u kuću i dvorište prvookrivljenice kupi i ugradi kamen (vrijednost od najmanje 22.801,00 kune); da se u kuću i dvorište treće osobe u naselju Blato u Zagrebu, kupi i ugradi kamen (vrijednost od najmanje 14.198,00 kuna) te naruči i isporuči namještaj trosjed i dvosjed (ukupna vrijednost 44.293,80 kuna), aluminijska bravarija (ukupna vrijednost 75.744,50 kuna), kao i da se jednom trgovačkom društvu plati neistiniti račun (iznos od 600.000,00 kuna) za neizvršene radove ugradnje plivajućeg cementa na jednom otoku, a čime su zapravo plaćeni radovi na rekonstrukciji stanova u Zagrebu u vlasništvu prvookrivljenice i drugookrivljenice, čime je navedeno društvo oštećeno za iznos od najmanje 958.101,95 kuna.

Osnovano se sumnja da je, na traženje trećeokrivljenice, prvookrivljenica ugovorila i organizirala, a drugookrivljenica naložila da se na teret istog društva kupi kuhinja (ukupna vrijednost 21.853,04 kune) te da se isporuči u kuću trećeokrivljenice čime joj je pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 21.853,04 kune, a društvo je oštećeno za taj iznos.

Osnovano se sumnja da je navedeno društvo opisanim radnjama oštećeno za ukupni iznos od 979.954,99 kuna.


Izdvojeno

Reci što misliš!