Vijesti / Ostalo

plenkovićevi ljudi

Evo tko mijenja Tramišak i Paladina na ministarskim funkcijama

Evo tko mijenja Tramišak i Paladina na ministarskim funkcijama

Ministra graditeljstva Ivana Paladinu zamijenio je Branko Bačić, dok je umjesto ministrice Nataše Tramišak resor preuzeo Šime Erlić

Nakon šuškanja, premijer Andrej Plenković potvrdio je danas imena novih ministara u svojoj Vladi. Ministra graditeljstva Ivana Paladinu zamijenio je HDZ-ov Branko Bačić, dok je umjesto ministrice Nataše Tramišak resor preuzeo Šime Erlić.

Branko Bačić, koji je predložen za novog potpredsjednika Vlade i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, potpredsjednik je HDZ-a i predsjednik Kluba HDZ-a u Saboru, a u svojoj karijeri već je bio ministar graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Bačić je do sada više puta izabran za saborskog zastupnika HDZ-a. Nakon ulaska u Sabor 2003. godine, imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa, turizma i razvitka, a nakon ponovnog izbora za zastupnika 2007. zamrzava mandat zbog imenovanja državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. 

 

Bio je i načelnik općine Blato na Korčuli, a 2010. godine prvi put sjeda u ministarsku fotelju. Te je godine, nakon rekonstrukcije Vlade, bio imenovan ministrom graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša. 

Nakon parlamentarnih izbora 2011. godine, ponovno je izabran za zastupnika u Hrvatski sabor, gdje je obnašao dužnosti predsjednika raznih saborskih odbora, a 2016. godine postaje predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika.

Član je HDZ-a od 1990. godine. U tri navrata biran je za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, čiji je i aktualni predsjednik.

Od 2008. godine član je Predsjedništva HDZ-a, a dužnost glavnog tajnika HDZ-a obavljao je od 2009. do 2012. godine.

 

Bačić je rođen 1959. godine, završio je Geodetski fakultet u Zagrebu i diplomirani je inženjer geodezije.

Zanimljiva biografija novog ministra

U vruću ministarsku fotelju zasjeda i Šime Erlić umjesto dosadašnje ministrice Nataše Tramišak. Šime Erlić je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Zadar te državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Erlić je u vrijeme kada je Božidar Kalmeta bio gradonačelnik Zadra bio pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra, a svojevremeno je bio član Upravnog odbora agencije HAMAG Bicro.

Erlićev otac, Novica Erlić, u javnosti je poznat i kao nekadašnji direktor NK Zadar, a na toj je funkciji zaradio USKOK-ovu optužnicu zbog sumnji u izvlačenje novca iz kluba, piše Telegram.

U pitanju je afera Ribar u kojoj je prvookrivljeni nekad moćni poduzetnik Reno Sinovčić, kojeg se, zajedno s još sedam ljudi, među kojima je i Novica Erlić, povezuje s izvlačenjem ukupno 120 milijuna kuna.

Novici Erliću se sudi jer USKOK tvrdi da je kao ondašnji direktor NK Zadar 2008. na Sinovčićev zahtjev priznao da igrači vlasniku kluba duguju ukupno 43,2 milijuna kuna. Radilo se o pozajmicama igračima između 2000. i 2004. godine.

Prema podacima iz imovinske kartice, Erlić posjeduje stan površine 50,65 metara kvadratnih u Zadru te automobil Peugeot 5008 iz 2017. godine. Ima dva kredita, a oba su podignuta u 2021. godini. Jedan je u kunama podignut u OTP banci, a drugi u eurima , podignut u Privrednoj banci Zagreb. U podacima o članstvima navodi se da je član MNK Voštanica te HDZ-a, piše net.hr.


Izdvojeno

Reci što misliš!