Vijesti / Ostalo

odlazak slavonske ministrice

Tramišak: "Nisam dobila niti jedan konkretan razlog zašto sam smijenjena"

Tramišak:
Davor Puklavec/PIXSELL

"Nisam dobila niti jedan konkretan razlog. Jednostavno nekog razloga zašto bi on mene smijenio ili što misli što nisam učinila dobro, to nisam dobila", kazala je

Premijer Plenković objavio je imena novih ministara, konferenciju za medije sazvala je smijenjena ministrica Nataša Tramišak.

"Imam potrebu reći da u ovom kratkom razgovoru kojeg sam imala s premijerom, gdje je on najavio svoju želju da me smijeni, nisam dobila adekvatan odgovor zašto on to čini", kazala je.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Na prvom mjestu kada sam postala ministrica, kao prijedlog svoje županijske organizacije, odnosno 4. izborne jedinice iz koje dolazim, prihvatila sam obnašati dužnost ministrice. Ono čime sam se vodila, prvenstveno je rad za dobrobit svih hrvatskih građana i pokušati napraviti najbolje moguće rezultate u svome resoru", kazala je Tramišak.

"Zahvaljujem svima unutar HDZ-a i Hrvatskom saboru koji su mi pružili priliku, koji su sa mnom protekle dvije i pol godine komunicirali i s kojima sam stvorila dobre odnose. Drago mi je što smo uspjeli napraviti značajne pomake u radu Ministarstva. Što smo povećali povlačenje sredstava iz Fondova EU, zatečenih 37 posto, isplaćeno je 84 posto korisnicima, 30 posto ovjerenih sredstava, sada smo na visokih 70 posto", govori Tramišak.

Dodala je i kako su završili programiranje novog višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027.: "Zaista jedan intenzivni rad, napravili smo značajne pomake, usmjerili smo više fondove prema svim hrvatskim regijama, niti jedan kraj nije izostavljen. Svi sada imaju jednaku mogućnost. Bit će mi veliko zadovoljstvo gledati kako će se ova sredstva sada realizirati u Hrvatskoj, znajući da sam dala svoj doprinos", kazala je.

"Nije mi bio problem raditi u ovom Ministarstvu, raditi za dobrobit svih građana, to sam planirala nastaviti i dalje. Premijer me ne vidi u svom timu, ali i dalje ne znam koji su razlozi za to", govori.

"Slušajući njegovo obraćanje javnosti primijetila sam da i dalje nije dao odgovor niti razloge zbog kojih je on zatražio moju smjenu", dodaje.

"Kada sam preuzela funkciju, zatekla sam dvije istrage, jedna od njih završila je optužnicom prije nekoliko tjedana. Ticala se afere 'Softver', ta istraga pokrenuta je 2019. godine. Izvidi Uskoka bili su u tijeku, o tome sam informirana od prethodnog ministra, kolege Pavića. Istraga se intenzivirala kada je počeo s radom Ured europskog javnog tužitelja, o tome nisam puno komunicirala, istrage su uvijek tajne. Bez obzira na istragu mi smo se trudili raditi svoj posao u tim otežanim uvjetima i okolnostima. Znam da u Ministarstvu nije bilo lagano, svim djelatnicima koji su s tim bili suočeni, zahvaljujem im što su bez obzira na to dali svoj trud da postignemo rezultate", govori.

Najavila je kako će aktivirati svoj mandat u Hrvatskom saboru: "Ono što sam htjela reći sada sam poručila hrvatskoj javnosti. Sami ste dosta komunicirali da nisam bila puno prisutna u medijima, bavili smo se konkretnim poslom. Osoba sam koja prvo voli napraviti rezultate, a onda ih prezentirati. Došao je taj trenutak, mogu reći da odlazim uzdignute glave, drago mi je da sam ostavila pozitivni trag. Zahvaljujem se svima koji su poslali pozitivne poruke", kazala je.

"Nisam dobila niti jedan konkretan razlog. Jednostavno nekog razloga zašto bi on mene smijenio ili što misli što nisam učinila dobro, to nisam dobila", kazala je.

"Kada su se prijetnje dogodile, ja sam prijavila to MUP-u, imam informacije da je ta istraga u tijeku. Ne mogu reći od koga su prijetnje direktno poslane. Mogu samo reći one osobe koje su ih meni prenosile", dodaje.

Na pitanje hoćete li podržavati Plenkovićevu vladu u Saboru, kazala je: "Aktivirat ću saborski mandat i radit ću u interesu Hrvatske i građana. Upitana je i o mogućem raskolu unutar stranke: "HDZ kao najveća stranka, trenutno vodeća stranka drži jaku i stabilnu većinu u Saboru. Ne mogu reći da je netko od njih tražio moju smjenu sva komunikacija sa županima ili gradonačelnicima HDZ-a bila je u korektnom odnosu. HDZ je preživio puno toga".

"Ne znam iz kojeg je razloga premijer izgubio ili je li imao povjerenje prema meni. Mogu reći da se i inače u demokratskim izborima kada ste izabrani od strane građana da se tako stvaraju ili formiraju timovi. Niti jedan čovjek u demokratskim izborima ne može biti sam, ako se to događa to nije dobro. Kada preuzimate ministarsku funkciju, očekuje se da vodite taj resor. Mi ministri smo ti koji na prvom mjestu trebaju odgovarati za rad svog resora".

"Ako nemate odriješene ruke da radite i provodite te aktivnosti, ne možete voditi resor. Iz kojeg razloga je mene predsjednik Vlade predložio za smjenu, nisam čula obrazloženje. Smatram da nema razloga za moju smjenu, prepuštam javnosti, Saboru i HDZ-u da sami ocijene. Ovlasti ministara su skučene, trudila sam se dati svoj veliki doprinos. Rezultati rada Ministarstva potvrđuju da smo napravili velike iskorake, oko mene nema afera, ne ostavljam repove. Nasljedniku želim dobar rad, nastavit ću se baviti politikom i radit ću sve u interesu hrvatskih građana", govori Tramišak.

"Mogu reći, mislim da je premijer to izgovorio, da postoje pomaci, određeni rezultati, da on nije nezadovoljan radom u Ministarstvu. Profesionalno sam obavila ono što e očekuje od mene", dodaje.

Kazala je da je zadovoljna s onim što su postigli i sa suradnjom s kolegama u Ministarstvu.


Izdvojeno

Reci što misliš!