Vijesti / Ostalo

udaljen iz službe

MUP: "Da se policajac prijavio u srpsku vojsku znali smo i prije nego se vratio na teritorij Hrvatske"

MUP:
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

''Navedeni policijski službenik je na teritoriju Republike Srbije ostvario kontakt s pripadnicima vojske te strane zemlje'', tvrde u MUP-u

Nakon što je hrvatski policajac M.Č. (21) dobio poziv da se javi u Vojsku Srbije radi regrutacije, MUP RH je u odgovoru za Večernji list izjavio da se prema saznanjima kojima raspolaže radi o jedinom slučaju u kojem se hrvatski policijski službenik odazvao na poziv vojske druge države radi upisa u vojnu evidenciju te države.

"Slučaj datira iz mjeseca studenoga 2022. godine, a činjenica da je Ministarstvo unutarnjih poslova raspolagalo tom informacijom prije i negoli se navedeni policijski službenik vratio u Republiku Hrvatsku, potvrđuje promptnu reakciju sigurnosnog sustava u Republici Hrvatskoj", stoji u odgovoru MUP-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

MUP je istaknuo da je PU vukovarsko–srijemska odmah reagirala i na temelju Zakona o policiji 7. studenoga 2022. godine rješenjem udaljila iz službe navedenog policijskog službenika te da je protiv njega pokrenut disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti.

Tvrde da je trenutačno udaljenje iz službe bilo nužno jer su povreda dužnosti i posljedice povrede koja mu se stavlja na teret, nespojivi sa službom koju obavlja dok traje postupak.

"Naime, navedeni policijski službenik je na teritoriju Republike Srbije ostvario kontakt s pripadnicima vojske te strane zemlje, radi preuzimanja poziva za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, bez da je o tome obavijestio svog neposredno nadređenog rukovoditelja", stoji u odgovoru MUP-a.

Objasnili su da je jedan od uvjeta za prijam u policiju hrvatsko državljanstvo te da nije prepreka ako osoba pored hrvatskog državljanstva ima i državljanstvo neke druge države. MUP RH ne vodi evidenciju svojih zaposlenika koji imaju  dvojno državljanstvo, prvenstveno zato što se državljanin Republike  Hrvatske koji ima i strano državljanstvo smatra pred tijelima državne vlasti Republike Hrvatske isključivo hrvatskim državljaninom, sukladno  Zakonu o hrvatskom državljanstvu.

"Osoba koja ima dvojno državljanstvo može biti zaposlenik Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno može proći sigurnosnu provjeru koja je nužna za obavljanje policijskog posla, naravno, ako su za isto ispunjeni svi drugi zakonski uvjeti", zaključuju iz MUP-a za Večernji list.


Izdvojeno

Reci što misliš!