Vijesti / Ostalo

ludilo poskupljenja

Hranu plaćamo kao Španjolci i Nizozemci, a zarađujemo kao Mađari

Hranu plaćamo kao Španjolci i Nizozemci, a zarađujemo kao Mađari
RTL

Slovenija je raj, nakon masovne usporedbe cijena, svi su odjednom u šoku, isti artikli ukupno u deželi 18, kod nas 26, ilitiga tamo 90, u Hrvatskoj 141 euro – sve vrvi od ovakvih naslova

Već deset dana imamo euro, a još je dva dana ostalo do petka 13. dokad je premijer tražio trgovce da cijene vrate na staro.

Možemo vam ukinuti subvencije za struju, i dići poreze - prijeti Andrej Plenković, možemo zamrznuti cijene kaže za RTL ministar Davor Filipović - a trgovci odgovaraju: nije bilo nepoštenog ni neopravdanog dizanja cijena. Može li premijer doista nešto napraviti ili se radi o praznim prijetnjama - to se raspitala ekipa RTL Direkta koja je usput skoknula do slovenskih Brežica, i što god je kupila - od kiselih krastavaca do kefira: sve je bilo jeftinije nego ovdje. Nemojte zaboraviti da problem skupe hrane u Hrvatskoj nije od jučer: Hranu plaćamo kao Španjolci i Nizozemci, a zarađujemo kao Mađari.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Slovenija je raj, nakon masovne usporedbe cijena, svi su odjednom u šoku, isti artikli ukupno u deželi 18, kod nas 26, ilitiga tamo 90, u Hrvatskoj 141 euro – sve vrvi od ovakvih naslova.

Evo potvrdili smo i mi te teze, obavili smo taj famozni šoping preko granice i stvarno jesu ovdje proizvodi poput kiselih krastavaca, šunke, sira, banana, kefira u istom trgovačkom lancu, nekoliko centi jeftiniji nego u hrvatskoj, ali to je potpuno odvojena tema od ovog zaokruživanja s 31. prosinca na 1. siječnja zbog kojeg Andrej Plenković spominje Gordona Gekka

"U svijetu se govori o Greedflationu, pa nije ovo Gordon Gekko došao u Hrvatsku pa da se moramo baviti pohlepom", govorio je premijer Andrej Plenković.

Gordon Gekko nemilosrdni burzovni mešetar, kultni lik iz filma Wall Street je sad eto odjednom u kiselim krastavcima i kefiru.

"Ja bi kad narastem volio biti Gordon Gekko, da bar, da sam 10 posto Gordona Gekka, on je bio vrijedan kao 4-5 budžeta Republike Hrvatske. Vi ste si našli za shodno napasti neke koji su u ovom jednom prostoru podigli cijene i to iskoristili kao dodatno hajpanje cijelog naroda protiv poduzetnika i poduzetništva, moja poruka je to je loše i mora prestati odmah", kazao je Hrvoje Bujas iz Udruge glas poduzetnika.

Prestati neću prijeti premijer.

"Još uvijek imaju vremena da vrate cijene", govorio je Plenković.

"Sve su opcije na stolu. To znači ukidanje subvencije, ograničavanje cijena većeg broja proizvoda, a i različite promjene u poreznim zakonima", kazao je ministar gospodarstva Davor Filipović.

"Mi ne znamo koja je namjera Vlade, što će učiniti – ako Vlada diže poreze, to je zapravo put u još veću inflaciju", kazao je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Mihael Furjan.

A o čemu se ustvari radi, pomiješale su se teme, kako nismo imali crne liste, tajne kupce i sve to da točno usporedimo iste artikle, iste robne marke prije i poslije nove godine u Hrvatskoj, onda smo se krenuli uspoređivati sa Slovenijom – na tom valu zajahala je i Vlada, uz Gordon Gekkoa i sve te priče.

"Mislim da se neće dogoditi ništa, da će ovo biti priča koja će biti zanimljiva koja će biti zanimljiva još koji dan nakon toga će sve pasti u drugi plan. Trenutna postojeća zakonska rješenja ne daju Vladi apsolutno nikakve mogućnosti da utječe na trgovce osim da apelira", kazao je odvjetnik Stjepan Lović.

Nema sumnje neki stvarno jesu digli cijene s eurom u Hrvatskoj, najviše obrtnici, kava je skuplja skoro svugdje, a i frizura.

"To vam je po boji možda pet kuna, po lakovima 10 . Mi smo ažurirali možda minimalno cijene", kazala je predsjednica Ceha frizera Ljiljana Subašić.

No trgovci i dalje tvrde da nisu oni dizali cijene, proizvođači kažu nismo ni mi.

"Nitko nije dizao cijene, možda je netko nešto zaokružio zbog lakšeg funkcioniranja, ali nikakvog drastičnog dizanja cijena nije bilo", kazao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Inače, prema Eurostatu, najskuplje su cijene hrane u Švicarskoj i Norveškoj uz potrošačke indekse, odnosno postotak prosjeka od 168 i 149. Slovenija je na 100 Nizozemska i Hrvatska su tu negdje na 96 odnosno 94, jeftinija je hrana u Češkoj, Srbiji ili BiH.

"Ovo nije diktatura i socijalizam ovo je demokracija i tržišno društvo borite se za moderni kapitalizam i počnite se tako ponašati", govori Hrvoje Bujas iz Udruge glas poduzetnika

Uz euro smo svašta očekivali ali da ćemo se u prvih 10 dana od uvođenja filozofski pitati je li kapitalizam pohlepa, je li to sve solidarnost ili populizam? E to nas je očito iznenadilo.


Izdvojeno

Reci što misliš!