Vijesti / Ostalo

ima li još slučajeva?

Vukovarski policajac u službi vojske Srbije: "To nije normalno, još hrvatski policajac"

Vukovarski policajac u službi vojske Srbije:
Miroslava Novak/eMeđimurje

Policija je potvrdila nevjerojatnu priču svog djelatnika s dvojnim državljanstvom u Vukovaru kojega je privremeno udaljila iz službe

Iz MUP-a za RTL Danas su kazali "radi se o jedinom slučaju u kojem se hrvatski policijski službenik odazvao na poziv vojske druge države radi upisa u vojnu evidenciju te države".

Slučaj hrvatskog policajca s dvojnim državljanstvom koji se odazvao pozivu Vojske Srbije izazva nevjericu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

""To nije normalno, još hrvatski policajac – sramota za Hrvatsku", kazao je Ivan Dinko Zoraja iz Vukovara.

"Ne bi dozvolio da ovdje živi, a da ide tamo. To je propust naše države", govori Luka Karaula iz Bogdanovaca.

"Opet mobilizacije, pa nemojte o tome molim vas. Ja sam mislio da je to prošlost", kazao je Stjepan Fiolić iz Ilače.

Začudilo je to i čovjeka koji je događaj prijavio SOA-i i objavio javnosti da se možda radi i gotovo 200 poziva iz Srbije.

policija policajac
Udaljen iz službe Mladi policajac iz Tovarnika otišao u srpsku vojsku bez ičijeg znanja, tvrdi da su ga pozvali

"Nepojmljivo i meni evo kao čovjeku koji je dugo godina radio u sustavu neprihvatljivo da se takav jedan slučaj mogao dogoditi, a da hrvatske obavještajne službe za taj podatak nisu znale", kazao je vijećnik Skupštine Vukovarsko-srijemske županije Nikola Kajkić.

Naglašava da hrvatski policajac potpisuje prisegu Republici Hrvatskoj.

"Nelogično je da taj isti čovjek potpiše prisegu da će čuvati dostojanstvo integritet i samostalnost Republike Hrvatske, a istovremeno ide u Republiku Srbiju i daje prisegu da će čuvati tu domovinu", dodao je Kajkić.

Kajkić ne vjeruje u tvrdnju policije da je to jedini takav slučaj. Kaže da su mu policajci srpske nacionalnosti koje pozna kazali da s njima o tome nitko nije razgovarao.

"S obzirom na to da s njima nitko nije razgovarao za pretpostaviti je da i s ostalim policijskim službenicima srpske nacionalnosti uistinu od strane ili MUP-a ili SOE nije nitko razgovarao pa i ne može baratati s takvim podatkom", govori Kajkić.

Predstavnici srpske zajednice kažu da ne znaju za više ovakvih slučajeva. Smatraju da bi ovo mogla biti priča s političkom konotacijom ili sistemska greška za koju ne bi trebao odgovarati pojedinac.

"Da taj momak izvuče deblji kraj kada je u pitanju njegov radno pravni status u policiji. To je pitanje ako treba da se rješava, ako postoji problem nekakav treba da se rješava bilateralno između država", kazao je predsjednik Demokratskog saveza Srba i vijećnik u Gradskom vijeću Vukovara Srđan Milaković.

Da je odgovornost na državi poručuje i vukovarski gradonačelnik.

"Zamislite da je poziv za mobilizaciju došao samo da meta nije Kosovo nego Hrvatska i da imate hrvatske policajce koji su mobilizirani u ratu protiv Hrvatske", govori vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Na tragu je to pada rakete od 15 metara na glavni grad ili obnove Banovine kaže Penava i zaključuje da se na takav način vodi banana republika, a ne ozbiljna država.

"Uvjet za prijam u policiju prema članku 47. Zakona o policiji je hrvatsko državljanstvo, odnosno, nacionalnost nije zakonski uvjet za prijam u policiju niti je kategorija koja predstavlja odlučujući faktor prilikom provođenja postupka prijama u službu.

Naime, svako drugo postupanje bi bilo u suprotnosti s odredbom članka 9. Zakona o suzbijanju diskriminacije koja izričito utvrđuje da je diskriminacija u svim pojavnim oblicima zabranjena. Dakle, osoba koja ima dvojno državljanstvo može biti zaposlenik Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno može proći sigurnosnu provjeru koja je nužna za obavljanje policijskog posla, naravno, ako su za isto ispunjeni svi drugi zakonski uvjeti", objasnili su iz MUP-a.


Izdvojeno

Reci što misliš!