Vijesti / Ostalo

vanjska granica europe

Na Bajakovu, Tovarniku i u Slavonskom Brodu čekalo se i do 12 sati, gužve i u narednim danima

Na Bajakovu, Tovarniku i u Slavonskom Brodu čekalo se i do 12 sati, gužve i u narednim danima
Ivica Galovic/PIXSELL

Vozači su na graničnom prijelazu Bajakovo na ulazu u Hrvatsku iz Srbije čekali su satima

Prvi udarni vikend u novoj godini - a na hrvatskim granicama koja su vrata Schengena - gužve. I do 12 sati čeka se, primjerice, na izlaz iz Srbije i ulaz u Hrvatsku na Bajakovu. I tako od noćas - neprekidne kolone. Čekanja su neizbježna i sljedećih dana. S putnicama je bila i ekipa RTL televizije.

Neki su sretni jer preko granice nisu krenuli automobilom. Ali i njima su za prijelaz trebali sati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Deset sati otprilike sigurno, mi smo inače imali malo sreće, krenuli smo pješke, da pređemo ovako pa će nas drugi pokupiti, ali inače čekat će i više, sigurno više. Katastrofa, ništa više", govori kroz smijeh Uroš Milovanović iz Prokuplja.

Uvijek ista priča s gužvom na granici u ovo doba godine. Što je novoga donio Schengen?

"Ulaskom u Schengen ništa se bitno nije promijenilo budući da smo i do sada bili vanjska granica Europske unije", kazao je voditelj smjene GP Bajakovo Mario Dominković.

Granična kontrola provodi se na isti način, a vrijeme čekanja ovisi o intenzitetu prometa i kapacitetu graničnog prijelaza.

"Kontrola se odvija u četiri prometne trake za autobuse i 5 kolničkih traka za osobna vozila. Sve raspoložive trake i svi ljudski i tehnički resursi su iskorišteni", dodao je Dominković.

Pa se putnicima samo savjetuje da izbjegavaju najfrekventnije dane i granične prijelaze.

I tako - dok hrvatski građani Europom mogu putovati bez zaustavljanja na granicama – čini se da ćemo na ulazu u Hrvatsku i europski Schengenski prostor i dalje gledati prizore poput današnjih na Bajakovu, Tovarniku i Slavonskom Brodu.


Izdvojeno

Reci što misliš!