Vijesti / Ostalo

ZLATNA GROZNICA

Zaboravite nekretnine, svi luduju za zlatom. Zašto sve više ulažemo u poluge i zlatnike?

Zaboravite nekretnine, svi luduju za zlatom. Zašto sve više ulažemo u poluge i zlatnike?
Pexels

Puno je načina da se oplodi novac, ali zlato je trenutno jedan od najpopularnijih. U vrijeme inflacija i kriza - svi vole novac imati uz sebe. Poluge i zlatnici - već su generacijama idealno rješenje

Franz Jozef najpopularniji je Austrijanac u Hrvatskoj. Za vrijeme Austrougarske Hrvati ga baš nisu voljeli, ali danas za njegovim zlatnikom luduju. Mali zlatnik košta 250 eura, veliki 900 i za oba je enormna potražnja, javlja Danas.hr.

"Najpopularniji su mali zlatnici Franza Josepha, a osim toga kupuju se poluge 50 grama, 100 grama, jedne unce i ostale poluge vrijednosti od nekoliko tisuća ili desetaka tisuća kuna", govori Josip Kokanović, stručnjak za zlato.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Potražnja za investicijskim zlatnom, na koje nema poreza ni davanja, u godinu dana duplo je porasla. 2021. u Hrvatskoj je prodano milijardu kuna zlata, 2022. dvije milijarde. Kupovalo se na veliko i malo, ukupno 5 tona. Rekorder zlatne groznice je neimenovani ulagač koji je kupio 60 ovakvih zlatnih poluga ukupne vrijednosti od 30 milijuna kuna.

Popularnost zlata kao investicije puno je jasnija kada se pretoči u brojke. Prosječno je u posljednjih 20 godina zlato godišnje raslo za 8%, u dva desetljeća za čak 400 posto. Najviše - u vrijeme velikih kriza.

"S obzirom na to da svijet ulazi u turbulentno razdoblje, a cijena zlata ima tendenciju više rasti u nesigurnim vremenima, vjerojatno će u idućih 20 godina cijena rasti više od tih 8 posto", kazuje Kokanović. "Zlato je uvijek popularno u vrijeme inflacije. To je tako što čuva vrijednost novcu", kazuje Petar Vušković, ekonomski analitičar za zlato.

No, upozorava da zlato ima i drugu stranu medalje. Na njemu nema ni kamata ni dividendi. Generalno, oni koji vole manje i sigurnije prinose ulažu zlato, a oni skloniji riziku, u dionice i slično. "Zlato ima svoje prednosti. Ako uložite u zlatnike, vi možete svoju imovinu učiniti vrlo brzo likvidnom za razliku od investicija u nekretninu", dodaje Vušković.

Zlato je brza i relativno sigurna investicija, ali ne i jedina. Puno je načina da se oplodi novac, ali zlato je trenutno jedan od najpopularnijih. U vrijeme inflacija i kriza - svi vole novac imati uz sebe. Poluge i zlatnici - već su generacijama idealno rješenje.


Izdvojeno

Reci što misliš!