Vijesti / Ostalo

prelazak na euro

Nakon Nove godine još ćemo dva tjedna moći plaćati kunama, ali u jednom slučaju trgovci nisu dužni prihvatiti vaš novac

Nakon Nove godine još ćemo dva tjedna moći plaćati kunama, ali u jednom slučaju trgovci nisu dužni prihvatiti vaš novac
Igor Kralj/PIXSELL

Od 1. do 14. siječnja 2023. godine trajat će razdoblje dvojnog optjecaja, gdje se za gotovinska plaćanja mogu upotrebljavati i kune i euri

S 1. siječnja Hrvatska ulazi u područje eurozone, a naša službena valuta tada postaje euro. Iako su pripreme na euro već u punom zamahu, s kunama ćemo moći plaćati i nakon Nove godine. Naime, od 1. siječnja do 14. siječnja 2023. godine trajat će razdoblje dvojnog optjecaja, gdje se za gotovinska plaćanja mogu upotrebljavati i kune i euri, piše novinarka portala net.hr, Ines Brežnjak.

U razdoblju dvojnog optjecaja građani će ipak morati pripaziti na neke stvari. Primjerice, trgovac ili primatelj plaćanja nije dužan prihvatiti više od 50 kovanica kune u jednoj transakciji, a pritom je primatelj uplate dužan primjenjivati propise o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, koji se odnose na ograničenje svote koja se može platiti u gotovini.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Novac će vam trgovci i primatelji uplate vratiti u eurima, no moguće je da vam kusur vrate i u kunama. Naime, Zakon o uvođenju eura predviđa izuzeće od primjene pravila dvojnog optjecaja ako poslovni subjekt nije u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura. U tom slučaju, ostatak iznosa mogu vam vratiti u kunama ili u kunama i eurima.

Kako se navodi na stranici euro.hr gdje se nalaze sve informacije vezane uz prelazak na euro, vojni optjecaj započinje 1. siječnja 2023. u 00:00 sati te završava 14. siječnja 2023. u 24:00 sata.

Iz HMB-a građanima preporučuju da u prvim danima 2023. u transakcijama što je više moguće koriste debitne kartice. "Nadalje, kako bi se olakšalo poslovanje gotovinom u prvim danima nakon uvođenja eura, već od početka prosinca 2022. građani će moći pribaviti početne pakete kovanica eura, što će im omogućiti da od prvoga dana 2023. plaćaju u novoj valuti. S istim ciljem, bankomati će u prvim mjesecima 2023. morati biti opskrbljeni uglavnom novčanicama eura manjih apoena (od 10 i 20 eura)", navodi se na stranici euro.hr.


Izdvojeno

Reci što misliš!