Vijesti / Ostalo

porezne škare

Vlada u hitnu proceduru uputila porez na ekstraprofit: 208 tvrtki uplatit će 1,5 milijardi kuna u državni proračun

Vlada u hitnu proceduru uputila porez na ekstraprofit: 208 tvrtki uplatit će 1,5 milijardi kuna u državni proračun
Davor Puklavec/PIXSELL

Među poduzetnicima se najavljuje i mogućnost ustavne tužbe. Vlada nije zabrinuta

Poduzetnici negoduju sve glasnije, najavljuju u moguće ustavne tužbe, no iz Vlade se toga ne boje. 'Niz sektora i najboljih hrvatskih kompanija nepravedno obuhvaćen dodatnom poreznom obvezom. Umanjit će konkurentnost hrvatskih poduzeća na europskom i globalnom tržištu ', upozoravaju iz Hrvatske udruge poslodavaca, prenosi Danas.hr

Ni 162 primjedbe poduzetnika, uz onu najvažniju "ne teretite nas novim porezom", nisu osujetile Vladin plan za uvođenje dodatnog poreza na dobit.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"To nije nikakva kazna, to je solidarni doprinos. Sva sredstva, do zadnje lipe, koja se prikupe kroz ovaj porez, bit će redistribuirana, transferirana onima koji su najugroženiji, najranjiviji u hrvatskom društvu", rekao je premijer Andrej Plenković.

Građani u Plenkovićevu robinhudovsku logiku "otimanja bogatima da bi dali siromasima" ne vjeruju.

Porez će morati platiti veliki poduzetnici, s prihodima većima od 300 milijuna kuna koji su u ovoj godini ostvarili više od 20 posto povećanja prihoda u odnosu na prosjek od 2018. do 2021. Oni će, uz 18 posto poreza na cijelu dobit, jednokratno platiti još 33 posto od povećanja dobiti. Prema Vladinim projekcijama, u porezne škare upast će 208 tvrtki, a uprihodit će se oko milijardu i pol kuna.

"Ovo nije bilo najavljeno. Ovo je nešto što je novo, nešto što se uvodi u nekoliko mjeseci pred sam kraj godine. Smatramo da nije u redu tako se odnositi prema nekome tko nosi naše gospodarstvo", komentirala je Branka Prišlić iz udruge Glas poduzetnika.

Neke sugestije Vlada je ipak prihvatila. Tako u četverogodišnji prosjek neće ulaziti godine u kojima su tvrtke ostvarivale gubitke, a brodarski prijevoznici će plaćati poseban paušal. Iako je smisao Uredbe Europske komisije bio dodatno oporezovati ekstra zaradu na cijenama energenata, hrvatska Vlada reže dobit svim sektorima.

"Primjenom solidarnog doprinosa prema uredbi zbog strukture gospodarstva ne bi se mogla ostvariti svrha iz uredbe, a to je potpora krajnjim korisnicima energije, odnosno ranjivim kućanstvima."

"Zbog strukture gospodarstva, ne bi se mogla ostvariti svrha ove Uredbe, a to je potpora krajnjim kupcima energije, odnosno ranjivim kućanstvima", rekao je bio i Zdravko Zrinušić, državni tajnik u Ministarstvu financija.

U prijevodu, da primjenjuju porez samo na energetičare, ne bi ga imali kome naplatiti jer takve tvrtke nisu ni registrirane u Hrvatskoj. Poduzetnici smatraju da je ovo kazna uspješnima.

"Sve nepravde i nelogičnosti time nisu ispravljene te je i dalje niz sektora i najboljih hrvatskih kompanija nepravedno obuhvaćen dodatnom poreznom obvezom. Umanjit će konkurentnost hrvatskih poduzeća na europskom i globalnom tržištu u odnosu na njihove konkurente koji taj udar novog poreza nemaju", odgovorili su iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Među poduzetnicima se najavljuje i mogućnost ustavne tužbe. Vlada nije zabrinuta.

"Ne znam da li će biti tužbi, ali usuglašen je na razini koalicije i ne vjerujem da bi mogao pasti na Ustavnom sudu", komentirao je potrpedsjednik Vlade Oleg Butković.

Zakon u Sabor ide u hitnu proceduru te se izglasavanje očekuje prije blagdana.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!