Vijesti / Ostalo

zabrane

Nova pravila na maturi: Imaš pametni sat? Ostaješ bez svih ispita. Nacrtao si cvjetić? Ostaješ bez jednog

Nova pravila na maturi: Imaš pametni sat? Ostaješ bez svih ispita. Nacrtao si cvjetić? Ostaješ bez jednog
Borna Filic/PIXSELL

Među novim pravilima - uglavnom su zabrane, a polaganje jednog predmeta potpuno se mijenja. Donosimo sve detalje koje bi svaki maturant trebao znati

Nova matura, nova pravila. Potpis na ispit više se neće kažnjavati poništenjem ispita.

Ostat će anonimno i objektivno jer ako ocjenjivač dobije ispit na kojem je otkriven identitet učenika taj ispit vraća, piše Danas.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Službe koje kontroliraju proces ocjenjivanja ispita naljepljuju naljepnicu preko imena i prezimena i ispit se onda na ocjenjivanje daje drugom ocjenjivaču", govori ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.

Promjene stižu nakon što je ljetos buku napravio slučaj maturantice kojoj je zbog potpisa ispit poništen. Nije bila jedina na prvom roku to je učinilo ukupno 24. a na drugom 7. maturanata.

"Kod nas nije bilo nikad takvih slučajeva, naši učenici se znaju držati pravila ali razumijem taj stres. Kada vidimo neku nepravilnost dobro je da možemo promijeniti pogotovo ovo potpisivanje", kazao je ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu Damir Jelenski.

Promjena ima još - svi maturanti će prvi put pisati isti ispit iz hrvatskog jezika - nema osnovne i više već samo jedna razina. Esej će ponovno biti uvjet da se hrvatski i položi, maturanti više neće moći predati prazan list.

"Bez obzira koju ste školu završili, gimnaziju ili strukovnu školu, morate da biste nastavili studirati dobro vladati hrvatskim jezikom, materinjim jezikom. Hoćemo li u budućnosti ići prema tome da i drugi predmeti budu takvi to ćemo vidjeti", kazao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Kada je riječ o neprimjerenim sadržajima na ispitima se ne smiju naći prijetnje, vulgarni znakovi i diskriminirajući sadržaji. Uz mobitele, zabranjuju se i pametni satovi.

"Kod korištenja mobitela, pametnog sata i drugih uređaja poništavaju se svi ispiti na maturi, a kod neprimjerenih sadržaja koje smo naveli samo taj ispit", dodaje Filipović.

Pravilnik je upućen u javno savjetovanje, a prva matura po novim pravilima počinje za pola godine.


Izdvojeno

Reci što misliš!