Vijesti / Ostalo

novi već naručeni

Navala na pakete eurokovanica, prvog dana u poštama i bankama prodano ih je više od 136 tisuća

Navala na pakete eurokovanica, prvog dana u poštama i bankama prodano ih je više od 136 tisuća
Sanjin Strukic/PIXSELL

Prvog dana prodaje u poslovnicama Pošte i bankama prodano je više od 136 tisuća paketa eurokovanica

U nekoliko poštanskih ureda od petka ujutro nema dostupnih paketa eurokovanica, no iz Hrvatske pošte su za Danas.hr potvrdili kako su novi paketi već naručeni. U većini poštanskih ureda, kojih je više od 1000, eurokovanice su još uvijek dostupne. Puno je zainteresiranih i onih koji se prije početka iduće godine žele opskrbiti novom hrvatskom valutom.

"Interes je velik, ali paketi će se prodavati tijekom cijelog prosinca i po potrebi ćemo poštanske urede opskrbljivati dodatnim količinama’’, poručili su iz Hrvatske pošte.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U četvrtak, tijekom prvog dana prodaje, u poštanskim uredima diljem Hrvatske ukupno prodano 49.943 paketa.

Paketi se mogu kupiti u poslovnicama banaka i u Financijskoj agenciji (Fini). Prema podacima HNB-a u četvrtak je u poslovnicama banaka prodano ukupno 85.529 komada početnih paketa eurokovanica za potrošače i 701 za poslovne subjekte.

Iz Hrvatske pošte svjedoče kako su građani dobro upoznati s pravilom kako smiju kupiti najviše dva paketa eurokovanica i napominju kako se uz potvrdu o kupnji izdaje i obavijest o zabrani korištenja hrvatskih eurokovanica prije 1. siječnja 2023. godine.

Građani, osim što već marljivo kupuju kovanice nove valute, uz pomoć nove aplikacije lakše će i preračunati kune u eure i obratno pomoću kalkulatora za konverziju. Aplikacija pod nazivom EuroHR, besplatna je i dostupna za Android i iPhone uređaje, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).

EuroHR je aplikacija koja, osim preračunavanja valuta, pomaže građanima pronaći odgovore na pitanja o zamjeni kune eurom. Putem aplikacije moguće je saznati i vijesti o uvođenju eura te glavne informacije o putujućoj izložbi Euro na kotačima. Dostupna je na platformama Playstore App Store.


Izdvojeno

Reci što misliš!