Vijesti / Ostalo

PRVA GENERACIJA

Nacionalne ispite prvi put će polagati oko 40 tisuća učenika 8. razreda

Nacionalne ispite prvi put će polagati oko 40 tisuća učenika 8. razreda
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Nacionalne ispite pisat će od 13. do 31. ožujka, svakog drugog dana od 9 sati na redovnoj nastavi iz osam predmeta

U drugoj polovici ožujka generacija učenika osmih razreda, njih oko 40 tisuća, prvi će put polagati nacionalne ispite, a za pripreme osmaša traži se pozamašna svota koju bi roditelji trebali izdvojiti ako žele da njihova djeca "briljiraju" na ispitu, piše net.hr.

Nacionalne ispite pisat će od 13. do 31. ožujka, svakog drugog dana od 9 sati na redovnoj nastavi iz osam predmeta - hrvatskog jezika, matematike, prvoga stranog jezika, biologije, fizike, geografije, kemije i povijesti, a za pripreme roditelji bi trebali izdvojiti do 2.900 kuna, piše Jutarnji list.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradivo koje će polagati na standardiziranim vanjskim ispitima obuhvatit će peti, šesti, sedmi razred te sadržaje koje su učenici svladali u osmom razredu, do 1. ožujka.

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje (NCVV) poručili su da učenicima ne trebaju nikakve pripreme, još manje instrukcije uoči polaganja ispita. Naime, rezultati nacionalnih ispita neće se ocjenjivati, već će se izraziti kroz broj bodova i ekvivalent u postotku kao bilješka u e-dnevniku koja ne utječe na zaključnu ocjenu.

Unatoč tomu, na tržištu usluga privatne poduke našla se novotarija - pripreme za nacionalne ispite. Cijene priprema kreću se između 300 i 2.900 kuna, ovisno o broju sati i broju predmeta.

Od pojedinih profesora Jutarnji je dobio informaciju kako će u slučaju da je zaključna ocjena između, primjerice, tri ili četiri, neki gledati upravo bilješku iz nacionalnih ispita - kažu, potvrđujući da među roditeljima postoji interes za ovaj oblik poduke.

Kod nekih su pripreme počele početkom studenoga, a neki ih planiraju organizirati tijekom zimskih praznika ili u veljači, bilo online, bilo uživo, piše novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek.


Izdvojeno

Reci što misliš!