Vijesti / Ostalo

hep toplinarstvo

Grijete se preko toplane? U prosincu ćete morati platiti dva računa

Grijete se preko toplane? U prosincu ćete morati platiti dva računa
Goran Stanz/PIXSELL

Ministarstvo je kasnilo s donošenjem upute bez koje pak isporučitelji nisu mogli izdati račune za listopad

Svi oni koji toplinsku energiju primaju od toplana u prosincu će od HEP Toplinarstva dobiti dva računa koje će morati platiti tijekom tog mjeseca, piše  Jutarnji list.

Tako će u istom mjesecu morati platiti račune za 10. i 11. mjesec. Prema odgovoru HEP-a Jutarnjem listu, prvo će stići račun za listopad, koji će trebati platiti do 15. prosinca, a potom račun za studeni, koji će trebati platiti krajem prosinca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tako će biti zato što je Ministarstvo gospodarstva tek 25. studenog donijelo Uputu o postupanju energetskim subjektima u vezi s izdavanjem računa za isporučenu toplinsku energiju u centralnim i zatvorenim toplinskim sustavima. Bez te Upute isporučitelji toplinske energije korisnicima nisu mogli izdati račune listopad.

Naime, kako stoji u odgovoru HEP-a Jutarnjem listu, "razlog kašnjenja je potreba usklađenja računa s Uredbom Vlade Republike Hrvatske o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, a kojom je krajnja cijena isporučene toplinske energije u ogrjevnoj sezoni 2022./2023. ostala nepromijenjena".

Prema Uredbi Vlade o otklanjanju poremećaja na tržištu energenata, opskrbljivači toplinskom energijom dužni su krajnjim kupcima toplinske energije za razdoblje od 1. listopada 2022. do 31. na mjesečnoj razini ispostavljati račune za isporučenu toplinsku energiju, i to tako da na računima iskažu razliku u cijeni koja se kupcima subvencionira na temelju Uredbe Vlade RH.

Uredba je donijeta početkom rujna, a Ministarstvu je bilo potrebno više od dva mjeseca da izradi tekst Upute, čime su građane doveli u situaciju da u jednom mjesecu moraju platiti dva računa, a HEP Toplinarstvo istovremeno, prema vlastitom priznanju, trpi gubitke, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.


Izdvojeno

Reci što misliš!