Vijesti / Ostalo

još jedan novost

Od 1. siječnja radnici će moći uložiti priziv savjesti na rad nedjeljom

Od 1. siječnja radnici će moći uložiti priziv savjesti na rad nedjeljom
Apidech Ninkhlai/123rf.com

Prema konačnom prijedlogu izmjena Zakona o radu,poslodavac radniku koji se poziva na privatne razloge i ne želi raditi nedjeljom mora osigurati da to bude neradan dan i dan tjednog odmora, a zbog toga ne može snositi nikakve posljedice

Od 1. siječnja iduće godine rad nedjeljom morat će se plaćati 50 posto više. Prijedlog je to vladajućih koji će biti uvršten u konačni prijedlog nacrta Zakona o radu koji će Vlada usvojiti na ovotjednoj sjednici. S ovakvim prijedlogom suglasni su i sindikati i poslodavci.

Sada je prosjek dodatnog plaćanja rada nedjeljom 37 posto, u državnim službama je oko 35 posto. Problem je i što u privatnom sektoru samo 20 posto tvrtki ima kolektivne ugovore kojima se regulira rad nedjeljom, a sada će svi biti obavezni jer će takva odredba biti u Zakonu o radu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber izjavila je u ponedjeljak kako su se oni suglasili s Vladom i sindikatima da se radnika mora platiti više za rad nedjeljom. No, kaže, ostaje drugi problem.

“Problem je kako osigurati dovoljan broj radnika za rad nedjeljom jer se uvodi mogućnost da svaki radnik izrazi priziv savjesti i onda on ne mora raditi nedjeljom. Bojimo se da će u takvim uvjetima biti gotovo nemoguće osigurati dovoljan broj ljudi”, upozorila je Irena Weber jučer nakon sastanka.

Prema konačnom prijedlogu izmjena Zakona o radu,poslodavac radniku koji se poziva na privatne razloge i ne želi raditi nedjeljom mora osigurati da to bude neradan dan i dan tjednog odmora, a zbog toga ne može snositi nikakve posljedice.


Izdvojeno

Reci što misliš!