Vijesti / Ostalo

rtl na poribljavanju

Šarana sve manje, a cijena sve veća. Hoće li ga biti dovoljno za blagdanski stol?

Šarana sve manje, a cijena sve veća. Hoće li ga biti dovoljno za blagdanski stol?
Davor Javorović/PIXSELL

Sušna godina osušila je i riblji fond. Ribe je manje, a cijena joj raste. U Slavoniji se krenulo u poribljavanje, a hoće li je biti za blagdane i po kojoj cijeni...

Okolica Donjeg Miholjca poribljena je s 1400 kilograma šarana i 500 kilograma amura.

"Nema ni jednog, svi su odmah doli ošli u dubinu", kaže ribič za RTL televiziju. I tako svake godine, ali ova je, kažu, zbog suše bila izrazito teška.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ovo je jedna od najtežih godina koju smo imali, vidite i sami ovdje ste prisutni na vodi, najniži vodostaj, ne pamtimo već kada je bilo ovako", govori Željko Macanić, tajnik Zajednice športskih ribolovnih udruga Donji Miholjac.

Zbog niskog vodostaja i visoke temperature najviše stradavaju štuka, šaran i amur.

Sušna godina napravila je štetu svuda pa tako i po pitanju ribe, no evo ribolovci kažu, ove godine ipak će je biti.

"Pa sada dolazi desetak dana do 7.12. zabrana ribolova, znači lov ribe udicom na plovak nema toga samo blinkerisanje, a onda znači evo ribiči dolaze, hvataju ribu tako da će biti za Badnjak friško uhvaćena šarana", tvrdi predsjednik ŠRD Šaran Podgajci Podravski, Slavko Dolančić.

Tko ga ne bude uhvatio nego kupovao po svemu sudeći morat će platiti više nego do sada. Cijena šarana kupljenih na veliko za poribljavanje je 32 kune plus PDV, pa bi građane za blagdane mogla dočekati cijena od 40 kuna za kilu šarana.

"Šta je kila šarana za jednu obitelj. Morate uzet za jedan dobar fiš bar tri, tri i pol kile šarana da bi on imao i svoj ukus i sve, onu draž koju daje to", kaže Macanić.

Slavonci ribu vole i jedu bez obzira na cijenu.

"Riba vam je cijena teletine pa sad vi gledajte hoćete li jest ribu ili ćete jest teletinu. Ali ja ju volim pa si kupim", poručuje Nada Dervišević iz Osijeka.

"Ma joj kako ne bi volio pa da, pa kad dobar fiš, kad se dobro ispeče pa na rašlje", kaže Ivica Kladarić iz Đakova.

"Svatko tko je ikad okusio jedan od specijaliteta ili bio bar u Baranji na nekom perkeltu ili nešto to bi rado ponovio", tvrdi Tomislav Cvitanušić iz Osijeka.

Ribiči poručuju i da je okus ribe iz prirode jedinstven, a ova iz naše priče zbog zabrane ribolova i budnih očiju ribočuvara imat će svoj mir barem desetak dana.


Izdvojeno

Reci što misliš!