Vijesti / Ostalo

GRAĐANI ZBUNJENI

U kojoj valuti ćemo plaćati račune za prosinac izdane u siječnju? Stiglo objašnjenje

U kojoj valuti ćemo plaćati račune za prosinac izdane u siječnju? Stiglo objašnjenje
Borna Filic/PIXSELL

Konačni iznos računa bit će prikazan i u eurima i u kunama uz fiksni tečaj konverzije

Još nas malo dijeli do 1.siječnja i uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj. Pripreme za to i dalje idu po planu i bez problema - istaknuto je ovoga tjedna na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, a građani će kunama i to isključivo gotovinom moći plaćati do 14. siječnja, piše Danas.hr.

Mnogi se pitaju što je s režijama za prosinac, odnosno na koji način, tj. s kojom valutom će se one plaćati budući da im stižu u siječnju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Računi za potrošnju u prosincu bit će izdani u siječnju 2023. i bit će iskazani u eurima. Za sve uplatnice koje su građani dobili unaprijed i na kojima je iznos plaćanja u kunama, a plaćaju ih nakon uvođenja eura, banka je dužna izvršiti plaćanje u euru u iznosu koji odgovara iznosu kuna navedenom na nalogu za plaćanje. Banka će postupati na ovaj način do 1.7.2023. godine", objasnili su iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

Poručuju i da će konačni iznos računa biti prikazan i u eurima i u kunama uz fiksni tečaj konverzije. Ipak postoje i neki izuzeci:

– vrijednost iskazana za unaprijed plaćene elektroničke komunikacijske usluge (prepaid bonovi)

– vrijednost i iznos koji se navodi na nalogu za plaćanje izdanom na temelju računa ili drugog pojedinačnog akta odnosno temeljem istaknute cijene

– vrijednost iskazana na karticama za javne telefonske govornice

– vrijednost otisnuta na ambalaži SIM kartice


Izdvojeno

Reci što misliš!