Vijesti / Ostalo

Božinović iznio šokantan podatak

U Hrvatsku ove godine ušlo 36 tisuća migranata, što je povećanje za 145 posto

U Hrvatsku ove godine ušlo 36 tisuća migranata,  što je povećanje za 145 posto
Patrik Macek/PIXSELL

Mnogi od pristiglih migranata ne žele podnijeti zahtjev za azil, budući da im Hrvatska nije krajnja destinacija

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je u Hrvatsku ove godine ušlo 36.000 migranata, a mnogi su dobili rješenja o napuštanju europskog gospodarskog prostora u roku sedam dana, uključujući i one kojima se pruža humanitarna pomoć u Zagrebu i Rijeci, piše portal net.hr.

Istaknuo je da je povećanje ilegalnih migracija zabilježeno diljem Europe, uključujući zemlje zapadnog i istočnog Sredozemlja. „Ove je godine ušlo 36.000 migranata u Hrvatsku, što predstavlja povećanje za 145 posto. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja poduzima sve što se tiče sigurnosti i zaštite ljudskih prava”, kazao je ministar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hrvatska bilježi povećanje broja migranta iz onih zemalja koje dosad nisu registrirane na pravcima na kojima se Hrvatska nalazi, kao što je afrička država Burundi. Dodao je da je u susjednim zemljama situacija takva da još uvijek ima država koje bi trebale imati vizni režim za dolazak u Europu, ali su ipak imale mogućnost slijetanja na aerodrome u Beogradu i Sarajevu, bez potrebnih viznih formi.

Mnogi od pristiglih migranata ne žele podnijeti zahtjev za azil, budući da im Hrvatska nije krajnja destinacija.

„Njima se izdaju rješenja o napuštanju europskog gospodarskog prostora u roku sedam dana. U tu kategoriju spadaju i oni kojima gradovi Zagreb i Rijeka pružaju elementarnu humanitarnu pomoć u vidu tuševa i obroka, međutim to su ljudi koji žele ići dalje”, napomenuo je.

Kod zagrebačkog Paromlina kod Glavnog kolodvora postavljena su dva šatora i sanitarni kontejner kako bi se migrantima u tranzitu omogućili humaniji uvjeti prilikom boravka u Zagrebu u zimskim mjesecima, priopćili su iz Gradske uprave, a šatori su nedavno postavljeni i kod riječkog željezničkog kolodvora.

policija migranti
PU BRODSKO-POSAVSKA Policija spašavala migrante iz Burundije i Afganistana, u Hrvatsku ušli čamcima i plivajući preko Save

"To nije pitanje koje može rješavati jedna zemlja sama. Siguran sam da ni jedno rješenje na razini EU-a bez kvalitetnog sudjelovanja Hrvatske u kreiranju tih politika neće biti moguće", poručio je Božinović.


Izdvojeno

Reci što misliš!