Vijesti / Ostalo

odali počast

Pupovac položio cvijeće na Ovčari pa odgovorio Penavi zašto neće doći u Kolonu sjećanja

Pupovac položio cvijeće na Ovčari pa odgovorio Penavi zašto neće doći u Kolonu sjećanja
Davor Javorović/PIXSELL

''Danas smo ovdje da bi se sjećali i ne želimo se dovesti u bilo kakav prostor u kojem će se to skrnaviti'', poručio je Pupovac u Vukovaru

Predstavnici srpskih organizacija u Hrvatskoj odali su počast svim nestalim i ubijenima u Vukovaru 1991. kao i ubijenima na Ovčari i drugim stratištima. Izaslanstvo predvođeno predsjednikom Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborskim zastupnikom Miloradom Pupovcem položilo je vijence u Dunav, a nakon toga na mjestu masovne grobnice na Ovčari. Zapaljene su i dvije svijeće za sve žrtve rata u vukovarskoj pravoslavnoj crkvi sv. Nikolaja. Nakon toga Pupovac je dao izjavu za medije, javlja Danas.hr.

"I ove smo godine na tri mjesta u ovom gradu i njegovoj okolici položili vijence i zapalili svijeće za ubijene, poginule i postradale. Najprije smo to napravili na Dunavu - jedan vijenac za građane srpske nacionalnosti koji su skončali u vodama Dunava, drugi za žrtve hrvatske nacionalnosti koje su završile u vodama Dunava. Drugi vijenac smo položili na Ovčari za sve koji su tamo mučki ubijeni. A ovdje u crkvi Svetog Nikolaja, mjesec dana nakon što ju je posvetio patrijarh Porfirije i poruka u kojima je izrazio žaljenje za stradanje ovog grada, kako Hrvata tako i Srba", kazao je Pupovac u izjavi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Griješe oni koji smatraju da je odavanje poštovanja bilo prema žrtvama koje su završile u Dunavu ili Ovčari, neovisno o tome s koje strane dolaze, griješe oni koji misle da kada odlazimo na Dunav imamo neku drugu maniru ili pomisao. Griješe oni koji misle da odlazak na Ovčaru predstavlja nešto što u ovim okolnostima nije čin koji treba činiti. Unatoč jednima i drugima, mi to činimo godinama i činit ćemo. Neće nas spriječiti poprijeki pogled ili riječi i jednih i drugih. Smatramo da je to jedini način kako možemo stvoriti mir u Vukovaru i Hrvatskoj i iskrenu sućut prema ljudima koji su stradali", poručio je Pupovac.

Na pitanje o pozivu gradonačelnika Ivana Penave da dođe u Kolonu sjećanja, odgovorio je: "Ne znam za poseban poziv. Mi smo bili u Koloni i bit ćemo kad se odlučimo da ponovno budemo. Naše prisustvo ovdje je kao da smo u koloni. Danas smo ovdje da bi se sjećali i ne želimo se dovesti u bilo kakav prostor u kojem će se to skrnaviti."

Rekao je da se posljednjih nekoliko godina surađuje s ljudima u Hrvatskoj i izvan nje kako bi se pronašle osobe koje se i dalje smatraju nestalima u Domovinskom ratu, bez obzira jesu li Hrvati ili Srbi.

FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

"Radimo na tome da Hrvatska i Srbija obnove razgovore. Za sada nema volje za to, ni sa jedne ni sa druge strane. Političke prepreke su previše uzete u obzir, a humanitarne i ljudske premalo", rekao je Pupovac.

U izaslanstvu SNV-a bili su i Boris Milošević, saborski zastupnik SDSS-a te Marica Šeatović, ispred Udruženja porodica nestalih, ubijenih i nasilno odvedenih "Protiv zaborava".


Izdvojeno

Reci što misliš!