Vijesti / Ostalo

Poticanje školovanja

Ministarstvo nudi stipendiju od 600 eura mjesečno studentima nastavničkih smjerova

Ministarstvo nudi stipendiju od 600 eura mjesečno studentima nastavničkih smjerova
Ilustracija/PIXSELL

Interes studenata za nastavničke smjerove već godinama pada, a vrlo često i oni koji taj studij završe ne odu raditi u škole

Kako bi studente privukli u škole, ministarstvo nudi stipendiju od 600 eura na mjesec, prenosi Danas.hr. Natječaj je gotov, a od mogućih 700 prijavilo se 503 studenata.

U školama nedostaje nastavnika matematike i fizike, a budućnost je zabrinjavajuća jer na tim smjerovima, nema ni studenata. Tko će nam onda podučavati djecu? Ministarstvo je krenulo u akciju i studentima nudi stipendije od 600 eura. Natječaj je gotov, ali hoće li studenti pristati na njihove uvjete?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Marta je studentica pete godine nastavničkog smjera matematike. Želi raditi u školi, ali ne želi stipendiju koja joj to uvjetuje.

"Oduvijek sam dobra u matematici, uvijek sam bila ta osoba u razredu koja svima objašnjava matematiku. Osjećam privlačnost i poziv prema tom zanimanju. Iako sam motivirana za rad u školi, ne želim da to bude uklesano u kamen. Oduvijek sam dobra u matematici, uvijek sam bila ta osoba u razredu koja svima objašnjava matematiku. Osjećam privlačnost i poziv prema tom zanimanju. Iako sam motivirana za rad u školi, ne želim da to bude uklesano u kamen", kazala je Marta Cifrek, studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Sveučilišta u Zagrebu.

"Cilj je da oni toliko godina koliko su primali stipendiju odrade u školi. Ako ne, onda bi pokušali na neki način da se novac vrati. Svi oni koji pristanu na te uvjete trebali bi dobiti tu stipendiju", govori glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin.

Pitanje je koliko njih će na te uvjete pristati. Interes studenata za nastavničke smjerove već godinama pada, a vrlo često i oni koji taj studij završe ne odu raditi u škole.

"Mi se jako puno namučimo na studiju da dobijemo diplomu da bismo kasnije bili, ruku na srce, potplaćeni za to što radimo. Neki moji kolege u IT sektoru imaju početnu plaću od tisuću i pol eura, a nastavnička ne znam iz prve ruke kolika je, ali znam da je manja od tisuću eura", dodaje studentica Marta.

Na fakultetu smatraju da samo stipendije ne mogu riješiti problem.

"Stipendija pomaže nekome da preživi studentske dane. A što će s ostatkom radnog vijeka? Nužno je ta zanimanja napraviti cjenjenijima, omogućiti plaće, bolje uvjete rada, laboratorije, rješavanje stambenog pitanja sve što ide pod zajednički nazivnik da su više cijenjeni u društvu", prokomentirao je dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Mirko Planinić.

Pronaći kvalificiranog nastavnika ravnateljima u školama postaje sve teže.

Slaven Staklenac, ravnatelj OŠ Većeslava Holjevca u Zagrebu kazao nam je: "Za matematiku vam se javi jedna ili dvije osobe, pitanje je kakve struke i što su završile. Situacija je teška, i to govorim o Zagrebu, u drugim krajevima je još i teže"

U školama radi 1559 nestručnih nastavnika, onih koji nemaju dovoljnu razinu ili vrstu obrazovanja za predmet koji predaju. Najviše nastavnika nedostaje iz STEM područja. Matematiku predaje 273 nestručnih nastavnika, fiziku njih 117, a informatiku 166. Osim stipendija za studente, od iduće jeseni i umirovljeni profesori će se moći vratiti u škole i to ako se nitko stručan ne javi na natječaj.


Izdvojeno

Reci što misliš!