Vijesti / Ostalo

KAKO UŠTEDJETI?

Detaljan izračun otkrio koji uređaji troše najviše struje u kućanstvu: Odmah ćete iskopčati kabele!

Detaljan izračun otkrio koji uređaji troše najviše struje u kućanstvu: Odmah ćete iskopčati kabele!
Robert Anić/PIXSELL

Izračun je napravljen na primjeru stana površine 70m² u kojem borave tri do četiri člana obitelj, a električna energija registrirana je na dvotarifnom brojilu

Koliko štede LED žarulje, keramička ili indukcijska ploču na štednjaku, a koliko struje troše glačalo, sušilo za kosu ili televizor? S obzirom na rast cijena energenata ovo su pitanja koja sve više muče Hrvate, a na njih je za N1 odgovorio Nenad Kurtović, savjetnik za kupoprodaju električne energije u udruzi Splitski potrošač.

Kurtović je izradio i poseban izračun koji prikazuje potrošnju osnovnih električnih trošila u kućanstvu koje nema mogućnost korištenja prirodnog plina, toplinske energije i ogrjevnog drva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Izračun je napravljen na primjeru stana površine 70m² u kojem borave tri do četiri člana obitelj, a električna energija registrirana se na dvotarifnom brojilu (tarifni model “Bijeli”).

Kako uštedjeti?

Tablica br. 1 prikazuje vrijeme korištenja istih uređaja, prosječnu godišnju potrošnju iskazanu u kWh te trošak u kunama po pojedinom trošilu u opciji važeće tarife za energiju s uključenom naknadom za korištenje mreže prijenosa i distribucije, naknade za obnovljive izvore energije (OIE) i PDV.

Izvor: Nenad Kurtović  / Tablica br. 1

Ova tablica zorno prikazuje koje biste uređaje mogli i trebali isključiti kako biste postigli maksimalnu uštedu. Primjerice, ako svoje obične žarulje zamijenite LED žaruljama, moguće je ostvariti uštedu od oko 280 kuna. Vlada je u svojim smjernicama o uštedi istaknula da korištenje LED žarulja smanjuje potrošnju i do 90% u odnosu na klasična rješenja.

Ukupan trošak za kućanstvo

Tablica br. 2. prikazuje ukupni godišnji utrošak električne energije i trošak iste iskazan u kunama (sa svim davanjima) u izboru trošila po opciji A., B. i C. Izračun troškova izrađen je na osnovu tarifa koje vrijede za utrošak do 2.500 kWh (Članak 2. stavak 1. Uredbe Vlade RH od 08.09.2022. (NN104/2022.), i ta tarifa se odnosi na ukupno utrošene količine kWh, kao da u Uredbi nema stavka 2. članka 2. koji precizira da se preko 2500 kWh plaća skuplje tarifa za energiju.Image

Izvor: Nenad Kurtović / Tablica br. 2

Tablica br. 3 prikazuje trošak istog kućanstva samo u vremenu od šest mjeseci (10.2022. – 03.2023.) odnosno, za vrijeme trajanja vladine Uredbe. Trošak je iskazan u dvije veličine, da bi se prikazalo koliko više plaćaju kućanstva koja potroše preko 2500 kWh i kojima će se taj utrošak kWh obračunavati po članku 2. stavka 5. Uredbe Vlade RH.

– Energija VT 1,1961 kuna/kWh

– Energija NT 0,6232 kuna/kWh

– Mjesečna naknada 21, 47 kuna /mjesec

Za kućanstva čiji utrošak prelazi 2500 kWh u razdoblju od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023. godine cijena električne energije sa uključenim svim davanjima iznosi:

b. Za dvotarifne kupce (Bijeli),

– Energija VT 1,5145 kuna/kWh

– Energija NT 0,7795 kuna/kWh

– Mjesečna naknada 21, 47 kuna /mjesec.

Niz savjeta

Čak i male promjene u našim svakodnevnim navikama mogu nam pomoći uštedjeti novac. Kurtović ima niz praktičnih savjeta koji građanima mogu pomoći da im ostane koja kuna više u novčaniku. Što se tiče rasvjete, osim gašenja nakon izlaska iz prostorije, preporučuje da u većoj prostoriji imate veći broj malih svjetiljki. Ako se koristi luster s više žarulja, poželjno ga je priključiti na serijsku sklopku.

Također, prilikom gledanja televizije smanjite rasvjetu. U prostoru malih vidnih zahtjeva koristite žarulje manje snage, a poželjeno je i redovito čistiti žarulje i druge dijelove svjetiljki. Da biste uštedjeli prilikom pripremanja hrane, ploču uključite tek kad se na nju stavi posuda, pri čemu lonac u kojemu se hrana priprema mora imati ravno i čvrsto dno.

Promjer posude trebao bi biti jednak ili malo manji od grijače ploče, a poželjno je koristiti i poklopac za lonac u kojemu kuhate. Također, pećnicu ili ploču možete isključiti malo prije nego što jelo bude gotovo. Kurtović također preporučuje kupnju uređaja koji doista odgovaraju potrebama kućanstva i koji imaju mogućnost reguliranja vremena korištenja, primjerice tajmer za pećnicu.

Hladnjak treba biti postavljen tamo gdje nema sunca i trebalo bi ga malo odmaknuti od zida. Također, treba biti udalje od izvora topline, a termometar postavite na zadovoljavajuću temperaturu hlađenja. Otvarajte ga što je manje moguće i što kraće i nemojte ga pretrpavati hranom. Bitno je održavati čistoću hladnjaka i izvana i iznutra te pazite da hladnjak bude suh. Zamrzivač je također poželjno držati u najhladnijem dijelu kućanstva te treba biti udaljen od izvora topline.

Pripazite da su namirnice dobro zapakirane i obilježite na omotu što je unutra, a potom ih uredno posložite u zamrzivaču. Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18°C, a ako se temperatura za postavi niže, može se osjetno povećati potrošnja energije. Optimalna temperatura hladnjaka iznosi oko 6°C, piše u smjernicama Vlade.

Ciljanje nižih tarifa

Pri kupnji bojlera potrebno je najprije odrediti pravilnu veličinu. Više ćete uštedjeti ako se tuširate umjesto kupate u kadi. Ako posuđe perete ručno, začepite sudoper – nemojte posuđe prati pod mlazom tople vode. Regulator postavite na temperaturu do 60 ºC i ne zagrijavajte više vode nego što stvarno trebate. Kurtović također savjetuje da bojler primarno uključujete noću, u razdoblju niže tarife.

Što se tiče perilice rublja, ključno je pri kupnji procijeniti mogućnosti uređaj, a potome ga smjestiti prema uputama. Uređaj punite rubljem do dopuštene količine i razvrstavajte rublje prema vrstama pranja. Nemojte zaustavljati perilicu prilikom pranja i koristite ekonomične programe. Također, redovito čistite perilicu i koristite je u razdoblju niže tarife. Slični se savjeti odnose i na perilicu posuđa.

Prije uključivanja glačala pripremite rublje za glačanje, odnosno razvrstajte ga po vrsti tkanine. Izbjegavajte glačati često i manje količine, a ako je odjeća još uvijek vlažna, najprije je osušite. Ako je pak presuho, malo je navlažite. Ako prekidate glačanje, isključite glačalo. Kad je riječ o usisavaču, bitno je redovito mijenjati vrećice, a ako obavljate nešto drugo uz usisavanje, onda isključite usisavač.

Što se tiče ostalih elektronskih uređaja poput televizora, računala i drugih manjih kućanskih uređaja poput miksera, tostera, mikrovalne pećnice i sušila za kosu, bitno je da ih isključite čim ih više ne upotrebljavate. Kurtović također savjetuje i korištenje programa s oznakom bolje energetske efikasnosti. Treba naglasiti da elektronički uređaji troše energiju i u tzv. stand-by načinu rada. Isključite punjač za mobitel ili tablet iz utičnice nakon punjenja, dodaje se u vladinim smjernicama.

Kod grijanja je bitno odabrati uređaj koji odgovara klimatskim uvjetima. Prostor oko uređaja za grijanje treba ostaviti slobodan, a temperaturu postavite po načelu “prostorija po prostorija”, odnosno da temperatura bude ugodna tamo gdje se stalno boravi. Kurtović navodi da povećanje temperature za 1 ºC povećava potrošnju energije za do 6%. Ako ne boravite u stanu isključite grijanje ili smanjite na temperaturu između 15 i 18 ºC.

Vlada je u svojim smjernicama također objavila koliko bi u pojedinoj prostoriji trebala biti temperatura kako bi se održala toplinska ugodnost, a da se u isto vrijeme ne bi rasipala energija: hodnik 14–18°C, spavaća soba 18°C, kuhinja 18-21°C, radna soba 18-21°C, dnevni boravak 20-23°C, kupaonica 23-25°C. Tijekom dana kad nikoga nema kod kuće temperaturu postavite na 16°C.

Kad je riječ o uređajima za hlađenje kućanstva, odaberite onaj uređaj koji odgovara potrebama kućanstva, povremeno očistite filtere uređaja i postavite temperaturu tako da bude 5 do 6°C niža od vanjske. I ovdje vrijedi načelo “prostorija po prostorija” – neka bude hladnije tamo gdje stalno boravite. Uređaj održavajte po uputama proizvođača, a kad niste u stanu, isključite ga, prenosi Net.hr.


Izdvojeno

Reci što misliš!