Vijesti / Ostalo

svi u minusu

Dok trgovci traže odmrzavanje, potrošači traže dodatno smrzavanje cijena proizvoda

Dok trgovci traže odmrzavanje, potrošači traže dodatno smrzavanje cijena proizvoda
PIXSELL

Cijene su načelno zamrznute do 9. prosinca, a odluke o produljenju zasad nema. Vlada, doznajemo, razmatra više opcija, uključujući i da se dio proizvoda izuzme s liste, a konačnu riječ, kažu, imat će tržište

Ni svinjski vrat, ni svinjsku lopaticu. Otkad su cijene tih proizvoda zamrznute mesnica RTLove sugovornice uopće ih ne dobiva.

"Imali bi velike gubitke, svi to traže jer je to jeftino. A mi imamo domaću robu, nemamo uvoznu i nemamo takve velike količine koje bi trebale zadovoljavati tržište. BLIC Više je isplativo staviti u proizvode suhomesnate nego gubiti na tome", kaže Snježana Grgac, mesarka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I tako će do daljnjega.

"Dok vlada ne odmrzne te cijene. A kad bude, nitko ništa ne govori. Ljudi traže, a nema", dodaje Grgac.

Ima kod Siniše, iako se prodavati po ograničenim cijenama ni njemu ne isplati.

"Ne, jer smo mi u minusu. Gazda kupuje domaću robu, domaće svinje i onda naravno da je cijena upitna, pošto je sad cijena svinjetine 17, 18 kuna žive vage samo", kaže Siniša Došlin, mesar.

Ne samo na mesu, velike gubitke trgovci, uvjeravaju, bilježe i na šećeru. Pa u Ministarstvo gospodarstva idući tjedan šalju dopis. Kako doznaje RTL traže da se cijena šećera "odmrzne", a za meso da se poveća dozvoljena marža sa sadašnjih 1 na barem 5 posto.

"Šećer, zbog razloga poznatih, a to je gubitak po kilogramu šećera između dvije i tri kune, a svježe meso zato što proizvođači po tim cijenama ne žele isporučivati robu, i dolazi do smanjenih količina isporuke i manjih nedostataka te robe na tržištu", kaže Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine HGK.

Neki stoga šećer prodaju po količini.

"I ja sam vidjela u jednom malom dućanu da se može kupiti samo 2 kilograma po potrošaču, dakle očito da negdje ima ograničenja količine", kaže Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Cijenama, pa čak i zamrznutim, nezadovoljni su potrošači.

"Ovisi od dućana do dućana, svi se ne pridržavaju toga. Brašno sam vidjela da ide nešto gore. Kruh, mlijeko nekontrolirano, baš ono nema kraja", govori Vesna Blažević iz Zagreba.

"Ne osjeti se puno neka razlika. Oni su podigli cijene prije, tako da je to dovoljno skupo i dalje", kaže Ivanka Naglić iz Zagreba.

"Na drugim stvarima se otvaraju rupe koje ne mogu nadoknaditi ovo što su oni, kako ste rekli, zablokirali, zamrznuli cijene", kaže Miroslav Stanić iz Zagreba.

Udruga Potrošač pak traži da se lista od 9 proizvoda proširi.

"40 prehrambenih proizvoda koji tamo nisu obuhvaćeni. Mliječni proizvodi, tjestenina, riža, voće i povrće koje se najčešće kupuje, prema tome trebalo se i to naći na listi", kaže Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Cijene su načelno zamrznute do 9. prosinca, a odluke o produljenju zasad nema. Vlada, doznajemo, razmatra više opcija, uključujući i da se dio proizvoda izuzme s liste, a konačnu riječ, kažu, imat će tržište.


Izdvojeno

Reci što misliš!