Vijesti / Ostalo

26. zlatna kuna

Osječka Orqa proglašena za najinovativniju tvrtku u 2021. godini

Osječka Orqa proglašena za najinovativniju tvrtku u 2021. godini
HGK

Rješenja i proizvode nastale u Osijeku koristi i ministarstvo obrane SAD-a

Na svečanosti održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu dodijeljena je Zlatna kuna, nagrada kojom Hrvatska gospodarska komora od 1993. odaje priznanje najuspješnijim tvrtkama u Hrvatskoj. U središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući okupili su se predstavnici poslovne zajednice koji već jesu i oni koji tek postaju brend Hrvatske na europskom i svjetskom tržištu.

U kategoriji velikih tvrtki Zlatnu kunu osvojio je karlovački HS Produkt, najuspješnijim srednjim poduzećem proglašen je Olimp, najboljim malim Aquarium Pula, dok su u kategoriji banke i društva za osiguranje nagradu odnijeli Erste banka i Wiener osiguranje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najinovativnijom tvrtkom proglašena je osječka Orqa koja se u pet godina od osnutka prometnula u jednu od tehnološki najnaprednijih tvrtki, koja proizvodi i u više od 50 zemalja diljem svijeta izvozi video sustave i komponente bespilotnih letjelica. Rješenja i proizvode nastale u Osijeku koristi i ministarstvo obrane SAD-a, a za ovu, novu kategoriju Zlatne kune formiran je poseban žiri koji su činili poduzetnik i investitor Davorin Štetner, predsjednik Uprave Telemacha za Hrvatsku i Sloveniju Adrian Ježina i suvlasnik tvrtke Geolux Tomislav Grubeša.

„Gospodarski trenutak u kojemu se nalazimo, vrijeme isprepletanih kriza koje su s nama pune tri godine, čini da smo mi kao Vlada u situaciji gdje opetovano moramo intervenirati u gospodarstvo, kako bi građanima ali i brojim kompanijama pomogli da prebrode krizu“, rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je istaknuo da smo danas u društvu zemalja koje će imati najveći rast BDP-a unatoč nepovoljnim prognozama, a za to su zaslužni gospodarstvenici i između ostalog, i današnji laureati.

U kategoriji najuspješnije banke u Hrvatskoj u 2021. Zlatnu kunu dobila je Erste banka budući da je uz rast dobiti zadržala stabilnost operativnog poslovanja, ali i omogućila online realizaciju gotovinskih kredita putem digitalne platforme George i za klijente drugih banaka. Keks Pay aplikacija bilježi kontinuirani razvoj i rast korisnika, a ova banka daje i značajan doprinos podizanju financijske pismenosti.

Za Wiener osiguranje, laureata u kategoriji najuspješnijeg društva za osiguranje, prošla je godina bila najbolja po ostvarenoj premiji osiguranja. Tržišni su lider u segmentu životnih osiguranja s uravnoteženim portfeljem životnog i neživotnog osiguranja, što jamči stabilnost i profitabilnost poslovanja u izazovnim vremenima. Digitalna transformacija i društvena odgovornost koja uključuje ekonomske, društvene i okolišne aspekte te primjena najviših standarda kvalitete dodatno potvrđuju izvrsnost Wiener osiguranja na domaćem i međunarodnom tržištu.

U kategoriji malih trgovačkih društava nagradu je osvojio Aquarium Pula, koji je od malog obiteljskog obrta s dvjestotinjak kvadrata izložbenog prostora danas trgovačko društvo koje zapošljava 35 djelatnika i 10-ak studenata u sezoni, a s 2.500 m2 unutarnjeg i vanjskog prostora predstavlja turističku atrakciju Pule. Svake godine sredstva se reinvestiraju u revitalizaciju i razvoj akvarija, a tvrtka daje značajan doprinos očuvanju ugroženih vrsta i staništa te podiže svijest o sve učestalijim naglim promjenama u moru.

Olimp, prva i jedina tvornica u Hrvatskoj koja proizvodi gotove proizvode za potpalu vatre i izvozi ih u Europsku uniju, Sjevernu Afriku, Bliski Istok, Australiju, Novi Zeland i Južnoafričku Republiku, dobitnik je Zlatne kune u kategoriji srednjih trgovačkih društava. Uz primjenu visoke tehnologije i visoke kvalitete proizvoda, kao pokretač uspjeha ističu vlastiti tim, kao i to da nastavljaju s investicijama u novu infrastrukturu, strojeve i tehnologiju, digitalizaciju poslovanja, ali i rast broja zaposlenih.

U kategoriji Zlatne kune za najuspješnije veliko trgovačko društvo, kao i prošle godine, najuspješnijim velikim trgovačkim društvom proglašen je HS Produkt koji je unatoč svjetskim problemima i inflaciji u 2021. povećao prihode za 23,4 posto, od čega najveći udio čine prihodi na inozemnom tržištu.

„S obzirom na broj nagrada Zlatne kune koje smo primili, možemo reći kako imamo recept za uspjeh, a to je izvoz, naša tvrtka ostvaruje 98 do 99 posto prihoda na stranim tržištima, a uz izvoz tu i vlastite inovacije. Taj put poslovni put bi preporučili svima“, rekao je predsjednik Uprave HS Produkta, Željko Pavlin.

Tvrtka zapošljava više od 1.800 radnika i kontinuirano ulaže u osoblje, nove tehnologije, automatizaciju i robotizaciju pogona. Veliki se napori ulažu za prelazak na alternativne izvore energije, povećanje djelotvornosti gospodarenja otpadom i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš te se uskoro planiraju ulaganja u solarnu elektranu.

Zlatnu kunu za životno djelo Hrvatske gospodarske komore, Darinko Bago, zavrijedio je zbog osobnog doprinosa razvoju hrvatskog gospodarstva, posebno u području izvozno orijentirane industrije.

„Svakome tko dobije ovu nagradu, ona je iznimno važna i predstavlja čast. Naravno, sve to ne bih mogao ostvariti bez potpore svoje obitelji te svojih zaposlenika u Končaru, gdje sam i proveo gotovo cijeli svoj radni vijek“, rekao je Bago primajući Zlatnu kunu za životno djelo.

Izvor: HGK


Izdvojeno

Reci što misliš!