Vijesti / Ostalo

slijedi javna rasprava

Detalji reforme zdravstva: Strože kontrole bolovanja i brutalne kazne za one koji ga lažiraju

Detalji reforme zdravstva: Strože kontrole bolovanja i brutalne kazne za one koji  ga lažiraju

Ako liječnici propišu bolovanje bez osnove, pacijentima ide kazna do 15.000 kuna, a liječnicima do 20.000 kuna

Stigla je reforma zdravstva, neki će tako plaćati veću participaciju, strože će se kontrolirati bolovanje, a ako vas uhvate i kazne su veće i za liječnike i za pacijente. Ako liječnici propišu bolovanje bez osnove, pacijentima ide kazna do 15.000 kuna, a liječnicima do 20.000. Kažu da je kazna bila 6 puta manja, javlja RTL.

"Što ćemo mi sada kad nam se pacijent obrati za pomoć. Da li ćemo morati misliti o kazni koja nam visi nad glavom ili ćemo imati u fokusu problem našeg pacijenta. Hoće li se stvarati novi konflikti s pacijentima u ordinacijama", rekla je predsjednica Koordinacije obiteljske medicine, Nataša Ban Toskić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prosječno je trećina bolovanja zaključena na sugestiju kontrolora HZZO jer u tom trenutku za njih nije bilo medicinskog opravdanja. Iz Udruge pacijenata su nezadovoljni.

"Ne vidimo niti jedan benefit za pacijente, niti da će se smanjiti liste čekanja, niti da će nešto biti povoljnije za samog pacijenta da će biti bolja kvaliteta zdravstvene zaštite. Sve ono što je najvažnije i što se trebalo mijenjati u ovoj reformi i da budemo bar u korak s nekom EU državom ne vidimo ništa", rekla je predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, Jasna Karačić.

Izmjenom Zakona predlaže se povećanje maksimalnog iznosa participacije s dvije na četiri tisuće kuna. Rastu cijene i za razne bolničke usluge. Specijalistička dijagnostika će skočiti za 17 kuna, a troškovi bolničkog liječenja za 34 kune.

"Meni se to sve skupa čini kao popis lijepih želja bez nekih jasnih provedbenih akata. Novi modeli, novo ovo novo ono. Povećanje broja primarne zdravstvene zaštite, timova. Ja ne znam gdje će oni naći sve te ljude, kako će sve to skupa izgledati", rekla je predsjednica Hrvatske Udruge bolničkih liječnika, Ivana Šmit.

Sve bolnice, osim specijalnih, postaju državne, uvode se preventivni zdravstveni pregledi i obvezni sistematski. Prije svega slijedi 15 dana javne rasprave, a onda stupanje na snagu do kraja ove godine ili početkom sljedeće.


Izdvojeno

Reci što misliš!