Vijesti / Ostalo

Racionalno korištenje električnih uređaja

Kako uštedjeti na struji? HEP objavio savjete građanima

Kako uštedjeti na struji? HEP objavio savjete građanima
Robert Anić/PIXSELL

Navode da povremeno treba očistiti i rešetke na stražnjem dijelu hladnjaka, i da je bolje imati više manjih izvora svjetlosti

U jeku neprestanog objavljivanja vijesti o energetskoj krizi, mnogi su počeli savjetovati kako uštedjeti, a sad je to učinio i HEP.

Na svojim stranicama objavio je niz savjeta kako smanjiti električnu potrošnju pojedinih kućanskih uređaja pa tako uštedjeti i na računima za struju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Navode, prvi je korak pri kupnji odabrati štedljiviji uređaj.

"Kada se nabavlja novi uređaj, potrebno je obratiti pažnju na njegovu veličinu s obzirom na broj korisnika, odnosno članova kućanstva, vrstu uređaja s obzirom na učestalost korištenja, razred energetske učinkovitosti uređaja – proizvodi su označeni energetskim razredom učinkovitosti. Valja podsjetiti da postoje energetski razredi A, B, C, D, E, F, G. Također, način korištenja pojedinih električnih uređaja značajno utječe na njihovu potrošnju. Vrijeme korištenja uređaja može utjecati na troškove, stoga HEP preporučuje da, uređaje koje možete, koristite za vrijeme trajanja niže tarife, odnosno noću ”Kod određivanja rasporeda uređaja u prostoriji, vodite računa o tome da položaj uređaja također utječe na njegovu potrošnju", ističu iz HEP-a.

Hladnjak

Kada je riječ o hladnjaku, pažnju treba obratiti na njegov položaj u prostoriji. Hladnjak postavite dalje od izvora topline i izvan dohvata sunčevih zraka. Uređaj treba redovito provjetravati, ali i osigurajte strujanje zraka oko stražnjeg dijela hladnjaka.

Podešavanje uređaja na nepotrebno niske temperature hlađenja i zamrzavanja znatno utječe na njegovu potrošnju.

U hladnjak ne stavljajte tople namirnice te nastojte održavati umjerenu količinu namirnica. Redovito otklanjajte naslage leda ako uređaj nema mogućnost samoodleđivanja, povremeno očistite nečistoću s rešetke na stražnjoj strani uređaja jer ona povećava potrošnju, a obratite pozornost i na brtve i gumice na hladnjacima te ih zamijenite ako su oštećene.

Rasvjeta

Kvalitetnija i učinkovitija rasvjeta postiže se postavljanjem većeg broja manjih izvora svjetlosti u prostoriji. Kod prostora gdje je potrebno dugotrajno osvjetljenje, upotrebljavajte štedna rasvjetna tijela. Svijetlo obojani zidovi reflektiraju znatno više svjetla od tamnih.

Električni štednjak

Kod kuhanja na električnom štednjaku, redovito koristite brzogrijaću ploču s regulatorom topline, a grijaću ploču isključite prije uklanjanja posude. Nije poželjno zagrijavati praznu grijaću ploču, a kada je riječ o učinkovitosti, najučinkovitije su stakleno-keramičke grijaće ploče. Nakon njih su to automatske brzogrijaće ploče, a tek potom obične električne grijaće ploče.

Perilica i sušilica rublja

Kod kupnje perilice za rublje, prednost dajte uređajima koji su označeni višim stupnjem energetske učinkovitosti.

Perilicu uvijek punite do dopuštene količine rublja, a kad god je to moguće, koristite ciklus ekonomičnog pranja. Upotrebljavajte ona sredstva za pranje koja su učinkovita na nižim temperaturama.

Redovito čistite filter perilice, a ista pravila vrijede i za sušilicu rublja uz napomenu da vrijeme rada sušilice ovisi o ostatku vlage u rublju nakon centrifugiranja u perilici.

Perilica posuđa

Kako biste racionalno koristili električnu energiju pri upotrebi perilice posuđa, koristite program pranja prema vrsti posuđa prema uputama proizvođača. Posuđe složite na police perilice tako da je prostor dobro popunjen.

Bojleri

Ne zagrijavajte vodu u bojleru na temperaturu veću od 60 °C, a povremeno očistite grijače bojlera od naslaga kamenca.

struja poskupljenje
vuče kao lud Bojler je bez konkurencije najveći potrošač struje u domu, ali postoji trik kako možete uštedjeti čak i na njemu

Grijanje prostorija

Električno zagrijavanje stana najveći je trošak. HEP preporučuje da dobro zabrtvite vrata, prozore i druga mjesta kroz koja odlazi toplina, a valjalo bi izolirati zidove i potkrovlja.

Hlađenje prostorija

Prostorije nije potrebno rashlađivati na temperaturu manju od 21 stupnja Celzijevog. Osim što nije dobro za zdravlje, stvara i nepotreban trošak.

Redovito održavajte filtere za pročišćavanje zraka te vanjsku jedinicu uređaja za hlađenje, dobra izolacija zidova i prozora smanjuje potrebnu količinu energije za hlađenje.

Na kraju navode da bi uz racionalno korištenje električne energije u kućanstvu vrlo brzo osjetili rezultate i da biste uštedjeli novac.

će se ”provedbom mjera racionalnog korištenja električne energije u kućanstvu će se vrlo brzo osjetiti rezultati u obliku novčanih ušteda”. Ovisno o vrsti tarife, postoje različite cijene za jednaku količinu električne energije.

Na kraju su naveli i raspored tarifa. Dnevne tarife tijekom zimskog računanja vremena na snazi su od 7 do 21 sat za visokotarifnu energiju te od 21 do 7 sati za niskotarifnu. Kada je riječ o ljetnom računanju vremena, visokotarifna energija vrijedi od 8 do 22 sata, a niskotarifna od 22 do 8 sati.


Izdvojeno

Reci što misliš!